wat zijn de Gezondheidsvoordelen van yoghurt

8 Gezondheidsvoordelen van yoghurt

Dat yoghurt gezond is, wist je waarschijnlijk al. Of je nu yoghurt als ontbijt eet, als tussendoortje of na het eten: het is op elk moment van de dag goed om er een potje van te eten. Echter bevat het nog veel meer voordelen dan je dacht. Hieronder zetten we acht gezondheidsvoordelen van yoghurt op een rijtje. Wedden dat jij straks ook naar de supermarkt rent om een voorraadje in te slaan?

1. Yoghurt is goed voor de darmen

Yoghurt wordt zuur door de actieve bacteriën die erin zitten. Dit wordt ook wel probiotica genoemd. Deze bacteriën zijn goed voor de darmen omdat ze de darmflora versterken. Wanneer je antibiotica inneemt, kan het gebeuren dat deze zowel de goede als de slechte bacteriën in je lichaam kapot maken. In dat geval helpt yoghurt om die darmflora opnieuw te herstellen.

2. Yoghurt is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën

Wil je snel iets eten om de honger te stillen? Eet dan yoghurt want dit verzadigt goed en heeft een laag vet- en cholesterolgehalte. Daarnaast bevat het ook weinig calorieën, zeker als je voor een halfvolle of magere variant kiest. Bovendien is yoghurt licht verteerbaar en ligt het niet zwaar op de maag. Ideaal dus! 

3. Bevordert het spierherstel

Yoghurt zit boordevol eiwitten die onmisbaar zijn voor het spierherstel van je lichaam. Hoe meer je die spieren gebruikt, hoe meer eiwitten je nodig hebt. Vooral sporters hebben veel eiwitten nodig. Gelukkig haal je al best veel eiwitten door te eten wat je normaal eet, maar voor een extra boost kan je gerust een potje yoghurt eten.

Gezondheidsvoordelen van yoghurt

4. Sterk immuunsysteem en botten

Naast kalium en fosfor zit er ook veel calcium in yoghurt. Calcium draagt bij aan gezonde botten. Bovendien wordt het calcium uit yoghurt heel goed opgenomen door het lichaam en kan je hierdoor osteoporose voorkomen. Ook magnesium, zink en selenium zitten in yoghurt. Deze mineralen spelen voornamelijk een rol bij een gezond immuunsysteem en bevorderen de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

5. Bevordert de stoelgang

Aangezien yoghurt goed is voor de darmen, bevordert het ook de stoelgang en helpt het de maag tot rust te komen. Heb je last van constipatie? Dan doe je er goed aan om altijd een pak yoghurt in de koelkast te hebben staan. Door iedere dag een potje te eten, zal je waarschijnlijk vaker naar het toilet kunnen gaan. 

6. Minder snel verkouden

Yoghurt is goed voor het immuunsysteem en bevat veel probiotica, waardoor het ook helpt om symptomen van een verkoudheid te verminderen. Wanneer je dikwijls yoghurt eet, zal je minder vaak verkouden worden. Daarnaast duurt de verkoudheid minder lang en is ze minder erg. Ook met deze tips kom je van je verkoudheid af!

de Gezondheidsvoordelen van yoghurt

7. Bevat weinig lactose

Denk je nu: leuk, al die gezondheidsvoordelen van yoghurt, maar ik ben lactose-intolerant? Geen zorgen want yoghurt heeft een voedingssamenstelling die lijkt op melk, maar die weinig lactose bevat. Dit komt doordat de suiker die normaal in melk zit, tijdens de fermentatie wordt omgezet in melkzuur, waardoor de lactose deels wordt afgebroken.

8. Yoghurt als vleesvervanger

Vegetariërs en yoghurt gaan perfect samen. Vegetariërs missen namelijk een groot aantal eiwitten en essentiële aminozuren omdat ze geen vlees eten. Aangezien yoghurt dit wél allemaal bevat, is het een prima vleesvervanger. En ook nog eens een heel gezonde! Waar wacht je nog op?