spijkermat

Wat is een spijkermat en waar is het allemaal goed voor?

Als je op zoek bent naar manieren om lichamelijk en mentaal te ontspannen ben je hem vast weleens tegengekomen: de spijkermat. Een spijkermat wordt ook wel een acupressuurmat genoemd. Zoals deze naam suggereert wordt de spijkermat gelinkt aan allerlei voordelen die je ook bij acupunctuur vindt. Daarnaast zou de mat allerlei goede stofjes in je lichaam vrij laten komen. Maar klopt dit wel? In dit artikel vertellen we je wat een spijkermat precies is en wat het voor jouw lichamelijke en mentale gezondheid kan doen.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een stoffen mat waarop honderden pads zijn bevestigd. Deze pads zijn voorzien van spikes. Bij de mat zit een los kussen. Ook hierop zitten pads met spikes. Wanneer je op de mat gaat liggen, drukken deze spikes in je huid. Door de verschillende soorten druk op specifieke punten in het lichaam, worden de zenuwen in je lichaam geprikkeld. Spijkermatten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en met diverse spikes. Zo is de mat van Flowee voorzien van achthoekige spikes met scherpe puntjes, maar er zijn ook matten met rondere spikes te koop.

Hoe werkt het?

Door op een spijkermat te gaan liggen, worden de zenuwen in de huid en in het weefsel daaronder gestimuleerd. Dit zorgt automatisch voor een betere doorbloeding van de plekken waar de spikes (en dus de drukpunten) zich bevinden. Het liggen op de mat is in het begin een beetje pijnlijk. De spikes zijn scherp en dat voel je op je huid. De eerste paar minuten zal je een branderige sensatie voelen. Daarna voel je je huid tintelen en wordt je lichaam warm. Het is verstandig om het gebruik van de mat langzaam op te bouwen. Probeer het eerst een minuutje en bouw dit langzaam op tot een kwartier tot een half uur per dag.

De voordelen

Spijkermatten brengen verschillende lichamelijke en mentale voordelen met zich mee. Zo zorgt een spijkermat voor:

  • Pijnvermindering: vooral van rug-, schouder- en nekklachten.
  • Een ontspannen gevoel.
  • Betere doorbloeding.
  • Betere nachtrust.
  • Detoxing van het lichaam.
  • Minder onrust in benen en voeten.
  • Aanmaak van gelukshormonen: oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) en endorfine (ook wel ‘natuurlijke morfine’ genoemd).

Kan een spijkermat schade toebrengen?

Gezien de harde spikes is het niet zo gek om een beetje terughoudend te zijn. Toch blijkt er maar weinig bewijs te zijn dat spijkermatten schade kunnen toebrengen. Zorg er wel voor dat je een mat met de juiste spikes kiest waar je uiteindelijk lekker op kunt liggen. Hoewel spijkermatten veel gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze niet allemaal bewezen. Meer (wetenschappelijk) onderzoek moet dit uitwijzen. Wees je hier bewust van en geniet gewoon van de relaxende eigenschappen die de mat je brengt.