wat is chocho

Tarwi/Chocho: Nieuw superfood op komst?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar nieuwe superfood producten ter aanvulling op een gezond en gebalanceerd dieet. Een van de opkomende superfood sterren is tarwi, ook wel bekend als chocho. Maar wat is tarwi precies, en is tarwi gezond? In de onderstaande tekst krijg je antwoord op de vraag ‘wat is chocho?’ en lees je onder andere waar je het gewas zoal in Nederland kunt kopen. Lees verder om alles te weten te komen over dit veelbelovende nieuwe superfood en hoe het jouw gezonde levensstijl kan verrijken.

Wat is tarwi?

Wellicht heb je de naam tarwi of chocho al eens voorbij horen komen, maar wat is chocho precies? Chocho of tarwi is een zeer oud gewas dat oorspronkelijk uit de Andes-regio komt, maar tegenwoordig over de hele wereld populair is. Tarwi wordt geoogst van de Lupinus mutabilis, een specifieke lupine soort die voorkomt in het Andes gebergte.  Chocho/ tarwi behoort tot de vlinderbloemigenfamilie en de zaden hebben een nootachtige smaak. Het gewas staat bekend om zijn voedingswaarde en duurzaamheid.

wat is tarwi

Is tarwi gezond?

Tarwi is steeds vaker te vinden in de gezonde schappen van de supermarkt, maar waarom is tarwi gezond? Tarwi is een gezonde voedingskeuze vanwege de vele voordelen die het biedt. Het gewas is rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten. Tarwizaden zijn ook een uitstekende bron van essentiële aminozuren, waaronder lysine, methionine en tryptofaan. Bovendien bevat chocho verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine B, ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gebalanceerde voeding en een gezonde levensstijl.

Tarwi heeft ook enkele unieke eigenschappen die het gewas extra speciaal maken. Zo bevat tarwi bijvoorbeeld een natuurlijke saponine genaamd lupanine, dat verschillende gunstige effecten op de gezondheid heeft, zoals het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedsuikerregulatie. Daarnaast is tarwi van nature glutenvrij, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met een glutenintolerantie of met coeliakie.

Kun je tarwi in Nederland kopen?

Hoewel tarwi nog relatief nieuw is in Nederland, zijn er al enkele mogelijkheden om het te kopen. Je kunt het best kijken bij gespecialiseerde natuurvoedingswinkels, biologische supermarkten of online winkels die zich richten op superfood producten en gezonde voedingsmiddelen.

Hoewel tarwi nog niet zo wijdverspreid is als andere superfoods, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. Met zijn uitstekende voedingswaarde en unieke eigenschappen kan tarwi een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond en gevarieerd dieet. Blijf op de hoogte van de onderzoeken en ontwikkelingen rondom tarwi, want het zou weleens het volgende grote superfood kunnen worden!