Wat is Binge Eating Disorder?
Binge Eating Disorder (BED) is een eetstoornis waarbij iemand uitputtende eet aanvallen heeft. Binge Eating Disorder is een ernstige eetstoornis waarbij iemand niet kan stoppen met eten en geen controle heeft over eetbuien. BED is feitelijk een verslaving en verslavingshulp is noodzakelijk om het onder controle te krijgen.
Eetstoornis herkennen
Hoe weet je of je Binge Eating Disorder hebt? Als je vaak last hebt van ongecontroleerde eetbuien, vraag je je misschien af of je Binge Eating Disorder hebt. Over overmatig eten wordt nogal eens lacherig gedaan. Mensen vinden dat ze zichzelf onder controle moeten hebben en dat geldt ook voor eetgedrag. De meeste mensen zijn echter gevoelig voor verslavingen. De een rookt en kan er niet vanaf komen, de ander drinkt teveel alcohol, en weer een ander experimenteert met drugs en raakt verslaafd. Mensen die al deze dingen niet doen, eten misschien te veel. Iemand met een Binge Eating Disorder heeft behoefte aan verslavingshulp zoals verslaafden aan alcohol, nicotine of cocaïne.
Verschijnselen BED
Als je een Binge Eating Disorder hebt herken je dat aan buitensporig veel eten. Eetbuien, bijvoorbeeld een paar keer per dag of elke week. Iemand met BED eet veel en meestal ook van alles door elkaar. Van hartig naar zoet, zowel gezond eten als ongezonde snacks. Mensen met BED eten gehaast en onbeheerst. Ze raken nauwelijks voldaan en duiken steeds weer de keuken in om eten uit te kiezen. Dergelijke eetbuien lijken jou de baas te zijn en daarom is het niet gemakkelijk te bespreken met anderen. Schaamte voor het eetgedrag speelt vaak een rol. Je kunt depressief worden en stiekem gaan eten. De kans dat je aankomt in gewicht is ook groot. Als je al langer dan drie maanden ernstige eetaanvallen hebt, kun je spreken van BED. Hulp zoeken is de eerste stap naar de oplossing van het probleem.
Hoe ontstaat BED?
Eetstoornissen komen veel voor. Er zijn vaak onderliggende problemen. Eten is misschien een manier om jezelf te troosten, te kalmeren of om een situatie aan te kunnen. Vergelijk het eens met de verstokte roker die bij elk moment van stress of gezelligheid, meteen een sigaret opsteekt. De minder leuke kanten aan eten zijn dat je snel kunt aankomen in gewicht of dat je verslaafd kunt raken aan suiker en zout. Mensen met een eetstoornis zijn meestal begonnen met het veranderen van eetgewoontes. Iemand die een paar kilo wil afvallen en vindt dat hij/zij dus minder zal moeten eten, kan bijvoorbeeld geleidelijk in de problemen komen. Als het is gelukt om een paar kilo af te vallen, komen die er vaak weer snel bij. Dan voelt iemand zich gefaald en heeft daar stress van. Prompt krijgt hij/zij juist een eetbui. Van een eetbui komt een volgende en zo kan het een patroon worden waar je (voor je gevoel) machteloos tegenover staat. Dit is een voorbeeld hoe het kan gaan. Er kunnen veel meer aspecten een rol spelen bij het ontstaan van eetverslavingen.