Verborgen suikers, vetvrij eten, vezelrijk brood is een gezond eetritme niet belangrijker?

Gezond eten is het allerbelangrijkste voor een gezonde levensstijl. Maar wat is gezonde voeding nu precies? Overal waar we komen en in elk tijdschrift zijn we wat we nu weer moeten eten voor een mooie huid, strak lichaam of optimale gezondheid. De ene hype na de andere beloofd ons dat dit de sleutel tot succes is. Maar zijn het echt bepaalde diëten die zorgen voor gezondheid of is een goed eetritme belangrijk?

Alternatieve diëten

Het suikervrije, vetarme en vezelrijke diëten, het zijn allemaal beloftes voor een beter lichaam en betere gezondheid. Het probleem met wat deze diëten met zich mee brengen is dat het iets is wat tijdelijk wel vol te houden is en waar je resultaat bij boekt, maar op de lange termijn toch lastig is om vol te houden.

Een goed eetpatroon

Wat veel effectiever is en je hoop diëten scheelt is zorgen voor een goed eetpatroon. Wanneer je normale eetritme alle nodige voedingswaarde bevat en niet hoog is in vetten en koolhydraten zorg je voor een betere structuur. Je lichaam kan erg slecht tegen het jojo effect dat diëten met zich mee brengt en is ook gevaarlijk voor je gezondheid. Want in de piekperioden kom je of voedingsstoffen te kort of eet je te veel vettig voedsel.

Metabolisme

Je metabolisme is je spijsverteringssysteem, dit zorgt ervoor dat alles wat je eet verteert en opgenomen wordt. Wanneer je een goed werkend metabolisme hebt kan deze veel verwerken. Een goed metabolisme krijg je door een goed eetpatroon, vezelrijk te eten en veel groeten en fruit te consumeren. Je metabolisme kan van slag gaan wanneer je opeens veel meer of veel minder eet. Het heeft dus meer zin om een goed eetpatroon te hebben dan stevig te gaan diëten.

Hoe zorg je voor een goed eetpatroon

Een goed eetpatroon bestaat uit drie maaltijden per dag die veel vezels, eiwitten en vitaminen bevatten. Daarnaast mogen gezonde snacks tussendoor ook niet missen. Merk je dat je veel trek opeens krijgt? Zorg dan dat je een maaltijd of snack met veel eiwit eet, dit geeft een extra vol gevoel.

Je hoeft niet met alle hypes mee te gaan om een gezond lichaam te hebben. Superfoods hebben bijvoorbeeld zeker wel zijn goede voedingswaardes, maar een normaal dagritme qua eten is veel belangrijker. Zo geef je een boost aan je metabolisme en voorkom je eetbuien. Zorgen voor een goed dagritme qua eten is de sleutel voor een gezond leven.