Mud runs en obstacle runs
Obstacle + mud run
Afstanden afleggen en onderweg obstakels overwinnen, dat is de obstacle run in een notendop. Als het ook nog eens in de modder gedaan wordt, wordt het een mud run genoemd. In de afgelopen jaren heeft ook in Nederland de populariteit van deze zogenoemde ‘obstacle run’ een vlucht genomen. Het is niet zo dat het een volkomen nieuwe tak van sport is, in de jaren ’80 werden al dergelijke evenementen georganiseerd, maar bij het grote publiek is het sinds vier jaar eigenlijk pas op de radar verschenen.
Van oudsher zijn er al voorbeelden te vinden van atleten die obstakels moeten overwinnen, bijvoorbeeld als onderdeel van de antieke Olympische Spelen. Ook in meer hedendaagse sporten zijn voorbeelden van obstakels te vinden, zoals bijvoorbeeld bij het hordenlopen. Zoals gezegd werd de eerste geïmproviseerde obstakelloop in Nederland in de jaren ’80 georganiseerd ter ere van het 700-jarig bestaan van het dorp Krommeniedijk. Eind jaren ’90 werden in Engeland de eerste echte obstacle runs gehouden, waarna het is overgewaaid naar de VS en later Europa.
Bij hedendaagse obstacle runs variëren de te lopen afstanden. Onderweg komen deelnemers diverse hindernissen tegen die overwonnen moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het beklimmen van een muur, het verplaatsen van zware objecten, tijgeren onder kabels door en slingeren aan monkey bars. Dit is op zichzelf al een behoorlijke fysieke uitdaging, laat staan als het ook nog eens allemaal in de modder moet gebeuren. Deelnemers aan een mud run komen dan ook vaak helemaal bruin over de finish.
De races zijn uitdagend, zowel op fysiek en mentaal vlak. Qua fysiek is er uithoudingsvermogen voor nodig om de gekozen afstand af te leggen. Daarnaast vergt het kracht om bijvoorbeeld zware objecten te verplaatsen en is atletisch vermogen nodig om hindernissen als een muur te beklimmen. Mentaal is het zwaar omdat het niet altijd direct lukt een obstakel te bedwingen, maar dan moet dit nogmaals geprobeerd worden ten einde de finish te halen. Het is dus een uitstekende allround workout, die vooraf ook wel de nodige training vereist, zowel om de finish te kunnen halen als blessures te voorkomen.