Hoe loopt jouw biologische klok?
De biologische klok is een gebied in de menselijke hersenen. Hoewel mensen vaak spreken over een biologische klok is het nog niet altijd even duidelijk wat dit nu precies inhoudt. Eenvoudig uitgelegd is de biologische klok een fysiologische reactie van de mens op de aarde. De aarde draait rond en overal ter wereld vind een opvolging van dag en nacht plaats binnen een tijdsbestek van 24 uur. Bij deze opvolging van dag en nacht hoort – in meer of mindere mate – een verandering van lichtniveau, waarbij het overdag licht en ’s nachts donker is. Deze verandering van lichtniveau is de basis van jouw biologische klok. Op deze manier probeert de natuur haar werk te doen en jou functionerend te houden. Nieuwe technologieën kunnen dit ritme echter wel eens verstoren. En wat kun je dan doen om de biologische klok weer in maat te laten lopen?
Verboden toegang: mobiel en laptop in de slaapkamer
Er mag vandaag de dag eigenlijk geen twijfel meer over ontstaan, maar maak van het gebruik van mobieltjes en laptops geen gewoonte in slaapkamer. Blootstelling aan het hoge lichtniveau dat van de scherme afkomt is ontzettende slecht voor je bioritme. Als je per sé de laatste mailtjes en appjes vanuit je bed wilt sturen, overweeg dan eens om een app te downloaden die het lichtniveau automatisch bijstelt in de avond: f.lux of Twilight bijvoorbeeld!
Overleg een aanpassing van het lichtniveau op je kantoor
Is het licht bij jou op de werkvloer eerder oranje dan wit? Stel je baas dan eens voor deze lampen te vervangen door een LED-paneel. Deze verlichtingspanelen zijn in te slaan in de kleuren warm wit, natuurlijk wit en daglicht. Daarnaast geven ze voldoende licht en helpen ze jou en je collega’s door hun hoge lichtniveau in je alertheid en prestaties overdag. Een win-win-situatie als je het ons vraagt!
Wij weten bijna zeker dat je wat kan doen aan jouw gezondheidssituatie door eens te gaan letten op het licht dat je dagelijks binnenkrijgt. Simuleer bij gebruik van technische apparaten gewoon wat de wereld ons heeft opgelegd: overdag daglicht (hoog lichtniveau) en ’s nachts maanlicht (laag lichtniveau). Kijk voor meer informatie en actuele tips ook zeker eventjes op de website van Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid.