hennepzaad

Superfood hennepzaad toegelicht

De laatste jaren heeft superfood veel terrein gewonnen in de winkels. Ze zijn inmiddels zo populair onder consumenten geworden dat je superfoods tegenwoordig in de meeste supermarkten kunt kopen. Natuurlijk zijn er ook tal van speciaalzaken die zich richten op superfoods. Wanneer we het over superfoods hebben, gaat het met name over voeding met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten. Bekende superfoods zijn bijvoorbeeld gojibessen, chiazaad, cacaobonen, tarwegras, bessen, knoflook, maar bijvoorbeeld ook groenten zoals boerenkool en broccoli. Een bekende vorm van superfood waar we bij blogvitaal.nl nog niet eerder aandacht aan besteedden is hennepzaad. In dit artikel willen we je wat meer informatie geven over hennepzaad. Hoe kun je hennepzaad gebruiken? En hoeveel hennepzaad mag je per dag eten? 

Wat is hennepzaad?

Hennepzaad wordt al meer dan 10.000 jaar over de hele wereld verbouwd. Vooral in Amerika speelt het een grote rol in de landbouwsector. Hennepzaad is afkomstig van de hennepplant. Een groot misverstand is dat hennepzaad een drug is. Dat is namelijk niet zo: hennepzaad heeft (in tegenstelling tot marihuana) geen psychoactieve werking, maar bevat slechts een lage concentratie THC. Hennepzaad bestaat uit kleine zaadjes die een pinda-achtige kleur hebben. Dat de kleur doet denken aan nootjes is ook niet zo gek, want hennepzaad is daadwerkelijk een nootsoort.

Hennepzaad toevoegen aan je maaltijden

Omdat hennepzaad maandenlang houdbaar is, kun je het gemakkelijk ergens bewaren waar het droog en koel is. Je kunt hennepzaad op vele manieren toevoegen aan je maaltijden. Maar waar smaakt hennepzaad naar? Doorgaans hebben deze superfoods een neutrale smaak, maar biologisch hennepzaad kan een lichte nootsmaak hebben. Door deze veelzijdige smaak is hennepzaad in de yoghurt te eten en voeg je het daarnaast makkelijk toe aan een salade of in je smoothie.

Waarom is hennepzaad zo gezond?

Hennepzaad wordt een superfood genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets! In hennepzaad zitten ontzettend veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine E, kalium, magnesium en fosfor. Daarnaast is hennepzaad een krachtige plantaardige bron aan vezels, eiwitten en essentiële, onverzadigde vetzuren en aminozuren, zoals omega 3 en omega 6.

Gezondheidsvoordelen hennepzaad

Omdat hennepzaad uit zoveel gezonde bouwstenen bestaat, brengt de superfood een scala aan gezondheidsvoordelen met zich mee.

Spieren

Allereerst is hennepzaad een belangrijk voedingssupplement voor vegetariërs en veganisten omdat ze een hoog gehalte eiwitten bevatten. Dit draagt bij aan de opbouw en het snelle herstel van spieren.

Hart- en vaatziekten

Hennepzaad bevat daarnaast een zestal vetzuren. Vetzuren zoals omega 3 en omega 6 werken ontstekingsremmend, verlagen de bloeddruk en hebben een vaatverwijdend effect. Hennepzaad is ook een krachtig voedingsmiddel om je cholesterol te verlagen.

Spijsvertering

De voedingsvezels in hennepzaad bevorderen een goede stoelgang. Op die manier krijgt het lichaam minder kans om last te krijgen van diarree of obstipatie. Ook een gezonde spijsvertering behoort tot een van de gezondheidsvoordelen van hennepzaad.

Hormonen

Tot slot is hennepzaad is een krachtige superfood om aan je maaltijden toe te voegen als je je hormonen in balans wilt brengen. Gamma-linoleenzuur (onverzadigde omega 6 vetzuur) heeft een regulerende werking op de schildklier.