stimuleer kinderen

Stimuleer kinderen om buiten te spelen met professionele speeltoestellen

Kinderen moeten dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen om later gezonde en fitte volwassenen te worden. Maar helaas voldoet maar liefst tachtig procent van de kinderen niet aan deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Voor peuters en dreumesen wordt dit minimale uur buitenspelen ook voorgeschreven. Het is daarom aan te raden om kinderen van jongs af aan veel te laten bewegen en buiten te laten spelen. Ben jij ook vader of moeder en wil je weten hoe je jouw kinderen kunt stimuleren om fijn naar buiten te gaan? En ben je benieuwd wat daar precies zo goed aan is? In dit blog inspireren we je graag met allerlei tips over buitenspelen, inclusief veelzijdige professionele speeltoestellen zoals: een schommel, duikel, speelcombinaties, klimrek en wipwap.

Waarom is buitenspelen voor kinderen belangrijk en gezond? 

• Kinderen die in een groene omgeving wonen, komen minder vaak bij de huisarts dan kinderen uit een minder groene omgeving;

• Kinderen slapen en eten beter als ze regelmatig buiten spelen; 

• Het speelgedrag van kinderen in de natuur is gevarieerder en creatiever dan binnen; 

• Buitenspelen zorgt voor een sterk gebit en sterke botten door de vitamine D die door het zonlicht wordt aanmaakt. 

Goed voor de cognitieve ontwikkeling

Rennen, springen en graven in het zand. Natuurlijk is buitenspelen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht. Maar er zijn nog veel meer redenen om ze elke dag minimaal een uur buiten te laten spelen. Buitenspelen maakt namelijk kinderen sterker en socialer. Kinderen die veel naar buiten gaan om te spelen, staan steviger in hun schoenen. Ze zijn beter in het oplossen van conflicten omdat zij de emoties van speelmaatjes beter herkennen. Ook is beweging goed voor hun gezondheid. Het voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling. Met name kinderen die iets minder goed stil kunnen zitten, zijn erbij gebaat om zich iedere dag buiten uit te leven. Voor heel jonge kinderen geldt precies hetzelfde. 

Veelzijdige professionele speeltoestellen 

Wil jij een speelplek in de openbare ruimte, een speelplaats bij een horecabedrijf of een schoolplein inrichten met professionele speeltoestellen die de motorische en sociale ontwikkeling en creativiteit van kinderen stimuleren? Houten klimtoestellen zijn speeltoestellen die op elke speelplek perfect tot hun recht komen. Zowel jonge als oudere kinderen leren hoe zij in een team kunnen samenwerken door hierop te spelen. Bij een professionele speeltoestellenleverancier zijn houten klimtoestellen verkrijgbaar met bewegende onderdelen en educatieve, vrolijk gekleurde panelen die hun zintuigen prikkelen. Je hebt daarbij onder andere de keuze uit een speelcombinatie met een brandweerpaal, klimwand, klimnet, bruggen en torens. 

Bovendien heeft een veelzijdig houten klimtoestel een grote aantrekkingskracht op schoolgaande kinderen, kleuters en peuters, en kan dit type speeltoestel ook goed in een natuurlijke speeltuin worden geplaatst.