Snel herstellen na het sporten

Snel herstellen na sporten is niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk. Wanneer je regelmatig zwaar traint zul je merken dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen van de zware belasting die het heeft ondergaan. Intensief sporten belast de spieren en pezen maar ook het centraal zenuwstelsel op een positieve manier wanneer de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd.

Maar snel herstellen na sporten, hoe werkt dat? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je weer zo snel mogelijk de draad van intensief sporten kunt oppakken?
Het behoeft eigenlijk geen uitleg dat rust op zich zeer belangrijk is. Ga daarom nooit twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep zwaar trainen, zelfs niet als je een atleet bent. Dit geldt met name voor krachttraining, maar ook bij de beoefening van duursporten zal het herstellen na intensief sporten lastig worden wanneer je geen 48 uur rust neemt.
Doe vooral vóór het intensief sporten een goede warming-up en wanneer je klaar bent een cooling-down. Na het lopen niet direct op de plaats rust als je je doel hebt behaald maar rustig uitlopen om de spieren weer te laten ontspannen. Hetzelfde geldt voor krachttraining; intensief sporten is heel goed maar ga niet gelijk voor een persoonlijk record terwijl je die dag voor het eerst de gewichten aanraakt. Snel herstellen na sporten betekent respect hebben voor je lijf tijdens de training. Laat je ego thuis en pak hooguit 40% van het gewicht waar je je werksets mee doet en warm je lijf op met die belasting. Voor de blessurevrije ontwikkeling van je lichaam, via duur- of krachtsport, op de lange termijn, is de warming-up essentieel!
Herstellen na intensief sporten wordt ook bevorderd door de voeding die je tot je neemt. Kwalitatief goede voeding is de brandstof van je lichaam, in je auto tank je natuurlijk ook geen slechte benzine. Genoeg water drinken is al het eerste vereiste om het vochtverlies na intensief sporten weer aan te vullen. Daarnaast moet je koolhydraten consumeren uit volkoren producten om je glycogeengehalte in je spieren weer aan te vullen. Eiwitten zorgen voor het herstel van de spieren. Tijdens intensief sporten treden er op microniveau spierbeschadigingen op die herstelt moeten worden. Je spieren zullen zich aanpassen om de volgende keer de trainingsbelasting beter op kunnen vangen. Door middel van gezonde voeding waarin koolhydraten, eiwitten én vetten op elkaar afgestemd zijn herstel je het snelst. Jazeker, ook vetten zijn essentieel. Snel herstellen na sporten kan alleen wanneer je lichaam goed gevoed wordt en voldoende rust krijgt. Daarna kun je snel weer aan de bak!