Goede vetten, verzadigd/onverzadigd hoe zat het ook al weer?
Vet gezond!
Vetten zijn zeer belangrijk voor ons lichaam en spelen daarom een grote rol in onze voeding. Niet alleen zorgen de vetten voor veel smaak, ook zijn vetten een belangrijke energiebron. Helaas bestaan er zowel gezonde als de niet gezonde vetten. Omdat iedereen graag zo gezond mogelijk wil leven, is het van belang meer te weten te komen over deze goede vetten. Wat zijn goede vetten en in welke voedingsmiddelen komen deze voor?
Wat zijn goede vetten?
Vetten worden vaak onderverdeeld in verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten zijn vetten waarvan het lichaam niet heel veel nodig heeft. De vetten zorgen voor een verhoogd cholesterolgehalte en dit is niet goed voor de gezondheid: zo kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroot worden. Verzadigde vetten vind je veel in zuivelproducten en vette vleessoorten.
De onverzadigde vetten zijn de goede vetten die je uit je voeding kan halen. Deze vetten zijn essentieel en worden van planten gemaakt. Essentiële vetten kan het lichaam niet zelf maken, waardoor ze alleen binnen te krijgen zijn door de voeding. Deze goede vetten helpen bij de vergroting van de weerstand en de opbouw van je cellen. Ook helpen de goede vetten je om vitaminen A, D en E in het lichaam op te nemen.
Welke voedingsmiddelen bevatten gezonde vetten?
De goede vetten zijn aanwezig in voedingsmiddelen die afkomstig zijn van oliën, zaden of noten. Voorbeelden van oliën zijn kokosolie, lijnzaadolie, olijfolie, maïsolie en sesamolie. Voorbeelden van zaden zijn sesamzaad, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Voorbeelden van noten zijn walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten en pecannoten.
Stap over naar gezonde vetten!
In een divers, gezond voedingspatroon moet in ieder geval 20 procent van de calorieën die je binnenkrijgt bestaan uit de goede vetten. Probeer bij de keuze van je voeding goed onderscheid te maken tussen de verzadigde en onverzadigde vetten. Wanneer je goed bewust bent van het verschil in vetten, is het belangrijk dat je de verzadigde vetten zoveel mogelijk gaat vervangen door onverzadigde vetten. Zo zet ook jij stappen naar een gezonde voeding!