Op wintersport? Misschien is freeriden iets voor jou!

Ga jij graag jaarlijks op wintersport om gezellig met vrienden of familie te skiën of te snowboarden? Hoewel snowboarden uiteraard veel hipper is dan skiën, is er inmiddels ook een veel hippere wintersport bijgekomen en dat is freeriden. Als je eens een keer iets heel anders wilt doen tijdens je wintersport en ook nog eens volop van alle vrijheden wilt profiteren, dan is freeriden een ideale sport voor jou. Belangrijk bij freeride is wel de uitrusting. Koop dus wel goede uitrusting, zoals de snowboards van Snowcountry.nl.

Wat is freeriden?

Helemaal goed uit te leggen is de term freeriden niet en dat zit al in het eerste gedeelte van de naam. Want free, betekent bij freeride ook echt vrijheid. Daarom is de sport ook niet in vastomlijnde gebruiken vast te leggen omdat het gaat om de persoonlijke keuze als sporter voor vrijwel alle onderdelen van freeriden. Traditioneel zal iedereen tijdens het wintersporten on-piste skiën of snowboarden. De meeste skigebieden zijn zorgvuldig aangelegd en iedereen volgt netjes de aangegeven routes. Bij freeriden is het heel anders en bepaal je als skiër of snowboarder zelf je eigen route. Dit is dus meestal off-piste en in heerlijk verse sneeuw. Je gebruikt dus niet enkel het stuk berg dat als skipiste is uitgeroepen, maar je gebruikt de gehele berg, elke hobbel en bult waar verse sneeuw ligt om te skiën en te snowboarden. Maar wat betekent dit als je off-piste gaat skiën? Dat je namelijk wel overal rekening mee moet houden. Het bekende gevaar van off-piste gaan is het gevaar op lawines. Daarom wordt er bij freeriden altijd extra aandacht besteed aan de uitrusting.

De uitrusting

Belangrijk voor de freerider is een goede, stevige en gemakkelijk zittende rugzak. Hieraan moeten de ski’s of snowboards aan vastgemaakt kunnen worden tijdens het beklimmen van een berg. Neem bijvoorbeeld de snowboards van Snowcountry.nl die daar geschikt voor zijn. Ook telescopische skistokken zijn handig. Omdat je veel op onbetreden sneeuwgebieden komt worden Sneeuwschoenen ook aanbevolen. Belangrijke overige hulpmiddelen die in je rugzak moeten zitten zijn: lawinepiep, sneeuwsonde en een sneeuwschep.

De gevaren

Het is werkelijk waar fantastisch om je eigen routes te bepalen en in stukken af te dalen waar nog geen wintersporter geweest is, maar het brengt ook het gevaar van lawines dichtbij. Veel professionele freeriders nemen dan vaak een gids mee, die verstand heeft van het gebied en exact kan aangeven welke stukken gevaarlijk zijn en welke stukken juist geschikt zijn voor freeride. Freeriden is dus spannend, hip en leuk, maar wees je wel absoluut bewust van gevaar en stel veiligheid altijd voorop.