Wat is lijnzaad

Lijnzaad: gezond, goedkoop en veelzijdig

Wat is lijnzaad? 

Je ziet het vaak in brood, koekjes of als olie, maar wat is lijnzaad nu eigenlijk? Lijnzaad is afkomstig van vlas. Het zijn namelijk de zaadjes waar nieuwe vlasplanten uit groeien. Bij vlas dat goed rijp en droog is hoor je vaak iets lichtjes ratelen wanneer er een briesje is. Dit zijn de lijnzaadjes die bewegen binnenin het vlas, je hebt goudgele of bruine lijnzaadjes. 

Vlas is een relatief vlot gewas om te telen, vandaar dat lijnzaad ook behoorlijk goedkoop is. Zeker wanneer je het vergelijkt met andere zaden en pitten in zijn soort. Lijnzaad wordt puur verkocht of er wordt lijnzaadolie van onttrokken. Hierbij wordt de restmassa ook vaak nog eens verwerkt in veevoeding, dit wordt de lijnkoek genoemd. 

De voedingsstoffen van lijnzaad 

Lijnzaad wordt heel vaak gebruikt omwille van zijn hoge vezelgehalte. Je kunt het in dat geval ook best in de gebroken versie kopen. Lijnzaad kan zich namelijk heel makkelijk binden met water waardoor een vlotte stoelgang kan bevorderd worden. Let wel, het is zeker belangrijk om voldoende water te drinken in combinatie met het lijnzaad. 

Lijnzaad wordt dus ook vaak gegeten bij mensen die op dieet zijn. Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd en vol gevoel, waardoor je minder snel zult snacken. Ook houden ze je darmwand actief. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen. 

Het kleine wonderzaadje maakt dus je darmwand weer gezond. Daarnaast bevat lijnzaad ook veel omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op je cholesterolgehalte. Zij kunnen ook de kans op vaat- en hartziektes verlagen. 

gerechten met lijnzaad

Gerechten met lijnzaad 

Eigenlijk is het heel makkelijk om een aantal gerechten met lijnzaad dagelijks op je tafel te toveren. Een halve kilo gebroken lijnzaad kost maar een paar euro’s en gaat lang mee in de keuken. Maak er een gewoonte van om lijnzaad toe te voegen aan de volgende gerechten: 

  • Brood: bak zelf je granen- en pittenbrood. Voeg 25% minder meel toe aan je brood maar vervang dit door havermout, gebroken lijnzaad, zonnebloempitten en allerlei noten.
  • Salade of soep: strooi eenvoudigweg één eetlepel lijnzaad over je salade of soep, het zal je een groter verzadigd gevoel geven na het eten.
  • Pannenkoeken of cake: wees rijkelijk met lijnzaad in gebak, het beïnvloedt de smaak van je zoetigheden amper maar maakt je guilty pleasures toch een stukje gezonder.