Je kunt mensenlevens redden met AED

Een hartstilstand krijgen. Het kan iedereen overkomen, ongeacht je jong of oud bent. De eerste zes minuten die volgen op een hartstilstand zijn bepalend voor de getroffene. Gelukkig zijn steeds meer locaties in Nederland uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator, ofwel een AED. Zo kunnen de personen die getuigen zijn van een hartstilstand binnen korte tijd zelf te hulp schieten. Het is daarbij wel van belang dat de helpende persoon weet hoe een defibrillator werkt. Wat leer je tijdens een AED-cursus? En welke AED-producten zijn er verkrijgbaar?

De diverse AED producten

Er zijn verschillende AED’s te verkrijgen, maar in grote lijnen is de werking van de apparaten hetzelfde. Naast de defibrillator zijn er diverse bijbehorende accessoires verkrijgbaar, die zowel het gebruiksgemak als de functionaliteiten vergroten. Een voorbeeld hiervan is een interventiekit die alle producten bevat om een reanimatie goed uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan een kledingschaar, een beademingsmasker en een scheermesje. Een kindersleutel kan eveneens een waardevolle toevoeging zijn. Mocht het slachtoffer jonger dan acht jaar zijn of lichter zijn dan 25 kilo, dan heb je geen aparte kinderelektroden nodig. Ook draagtassen en stickers om aan te geven dat er een AED in een pand aanwezig is, kunnen erg handig zijn.

Trainingen voor correct gebruik van een AED

Je hoopt het uiteraard nooit mee te maken, maar mocht je een keer getuige zijn van het feit dat iemand een hartstilstand krijgt, dan is het wel van belang dat je weet hoe een AED werkt. Procardio.nl biedt zowel de AED-apparatuur als cursussen met jouw eigen apparaat aan. Zo raak je vertrouwd met de werking ervan en durf je de AED te gebruiken wanneer de situatie daarom vraagt. Tijdens de trainingen wordt er ook tijd besteed aan zaken als reanimatie en het inschakelen van hulpdiensten.

De locatie van een AED

Veel bedrijven en verenigingen zijn in het bezit van een AED. Ook hangen in openbare plaatsen als winkelcentra en openbare gebouwen vaak defibrillatoren. Aangezien de tijd dringt op het moment dat iemand een hartstilstand krijgt, wil je op dat moment niet hoeven uitzoeken waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. Controleer dus het liefst op voorhand waar er een AED vlak bij jouw woning te vinden is. Ook is het raadzaam om te weten waar je zo snel mogelijk een AED kunt vinden vanaf plaatsen waar je vaak komt. Dit kun je onder andere te weten komen door de AED-app te installeren op je smartphone of door op internet een AED-kaart te downloaden, bijvoorbeeld die van het Rode Kruis.