fit blijven door te hardlopen

Is hardlopen nou goed of juist slecht voor je lichaam?

Wandel op een mooie dag door het park en je zult merken dat het park voor een groot gedeelte is ingepalmd door hardlopers. Het lijkt soms wel alsof het hele land aan het hardlopen is geslagen. Het is dan ook algemeen bekend dat fit blijven door te hardlopen zeer succesvol is. Hardlopen kan gedaan worden door jong en door oud en je kunt er lekker voor naar buiten. Je zit niet opgesloten in één of andere fitnesszaal. Maar fit blijven door te hardlopen is misschien wel bewezen. Is het ook goed voor de rest van je lichaam, of is hardlopen slecht voor je lichaam?

Hardlopen om conditie te verbeteren

Er zal geen discussie nodig zijn of hardlopen goed is om je conditie te verbeteren. Daar is hardlopen een uitstekend middel voor. Als je nog nooit aan hardlopen hebt gedaan en ineens intensief gaat hardlopen, dan is hardlopen slecht voor je lichaam. Je lichaam is niet direct gewend aan een dergelijke inspanning en dit kan allerlei blessures veroorzaken. Blessures zijn niet alleen lastig en hinderlijk, het zal de motivering van de beginnende hardloper ook verminderen. Wil je je conditie verbeteren met hardlopen? Bouw het zeer geleidelijk op. 

Leeftijd

Hardlopen is slecht voor de gezondheid en vragen om problemen als je al op leeftijd bent (ongeveer vanaf 35 jaar) en direct zonder voorbereiding intensief gaat hardlopen. Op oudere leeftijd worden spieren en gewrichten minder sterk en soepel en ook je hartfuncties kunnen minder zijn dan op jongere leeftijd. Beter is het om op jonge leeftijd te starten met hardlopen of zeer langzaam op te bouwen als je toch op oudere leeftijd begint. 

Hartproblemen

Dikwijls hoor je dat hardlopers naar de grond storten door hartproblemen. Onder hardlopers zijn hartproblemen dan ook zeer bekend. Het hart moet noodgedwongen actief bloed verpompen en wie overdrijft kan hierdoor hartproblemen krijgen. Mensen die sowieso al een zwakkere hartfunctie hebben wordt aangeraden eerst advies te vragen bij de arts. Zonder doktersadvies, hardlopen is slecht voor de gezondheid voor hartpatiënten. Een hartslagmeter kan helpen om je hartslag in de gaten te houden en zo vermijd je overbelasting van je hart. 

Spieren & gewrichten

Heb je nooit last gehad van je spieren en gewrichten, dan zul je niet zoveel problemen krijgen bij het starten met hardlopen, mits je niet overbelast. De meeste spier- en gewrichtsklachten ontstaan in de enkels, knieën, heupen en de rug. Als deze plekken gevoelig zijn, dan kan het nooit kwaad om hulpmiddelen te gebruiken, zoals een een kniebrace, een achillespeesbrace of een enkelbrace.