Invloed van vaders op gezondheid van hun kind
Het was altijd al bekend dat wat moeders eten of drinken van invloed is op de gezondheid van het ongeboren kind. Toch speelt ook de vader een rol bij het welzijn van de baby. Want ook de mannen kunnen hun tekorten of ongezonde levensstijl doorgeven aan de kleine, hoe dat zit lees je nu.
Een kind maak je met zijn tweeën, dat is duidelijk maar een gezond kind dus ook. En dat begint al bij het meest prille begin, de bevruchting. Dit is het moment dat de man zijn duit in het zakje kan doen als het gaat om het afleveren van een wolk van gezonde baby. Dit ligt niet alleen aan de kwaliteit van het sperma, maar ook aan de eigenschappen ervan. De sperma bevat namelijk ook erfelijke eigenschappen van vader. Dus als deze een slecht dieet erop nahoudt, of een slechte ongezonde levensstijl, dan zal dit indirect ook zijn uitwerking hebben op het zaad en de kwaliteit ervan. Door verschillende testen met ratten zijn onderzoekers hier toen achter gekomen.
Vitamines en overgewicht
Uit onderzoek bij met name ratten kwam al eens naar voren dat overwicht de insulinehuishouding van hun dochter verandert. Niet alleen konden de vaders met hun overgewicht zorgen voor problemen, maar ook kan het leiden tot stofwisselingsziekten zoals hart- en vaatziekten. Volgens wetenschappers zou dit vooral komen door de epigenetische veranderingen die optreden in het sperma.
DNA en Genetische veranderingen
Epigenetische veranderingen zorgen ervoor dat de activiteit van DNA veranderd. De genen blijven dus wel hetzelfde maar door de activiteiten die ze uitvoeren wel. Deze epigenetische veranderingen worden veroorzaakt door de methylering van het DNA, deze methylering zorgt ervoor dat genen aan of uit gaan of juist harder of minder hard gaan werken. Dit komt omdat de methylering delen van de genen afplakken. Een ingewikkeld proces. Waar je hier meer over kunt lezen.
Vitamine B11 onderzoek op muizen
Wetenschapper onderzochten ook de invloed van vitaminen op het sperma, vooral vitamine B11 bleek van invloed te zijn op het sperma van mannen. Eerder was namelijk al bekend bij vrouwen dat een tekort aan vitamine B11 ofwel foliumzuur tot ontwikkelingsproblemen bij kinderen kon leiden. Denk hierbij aan een open ruggetje, hazenlip. Voor dit onderzoek gebruikten de Canadese wetenschappers muizen. Ze verdeelde deze in twee groepen mannetjes muizen. De ene groep had voldoende foliumzuur en de tweede groep die hiervan te kort. Beide lieten ze paren met gezonde vrouwtjes. Niet alleen zorgde de gezonde muizen voor meer zwangerschappen. Ook werden er meer gezonde nakomelingen geboren. De resultaten van dit onderzoek zouden ook voor mensen op moeten gaten. Benieuwd naar het volledige resultaat van dit onderzoek. Lees dan hier dan het resultaat die gepubliceerd is in Nature Communications.
Bovenstaande onderzoeken leveren het onomstotelijke bewijs dat het dieet van de man de genetische opmaak van zijn sperma beïnvloedt, en daarmee heeft dit dus ook invloed op zijn nakomelingen. Een gezond kind maak je dus echt met zijn tweeën, ofwel it takes two to tango, ook in de slaapkamer.
Benieuwd naar je genen als aankomende vader hoe het met de gezondheid van je genen zit. Doe een vaderschapstest tijdens de zwangerschap