elektrische fiets kiezen

Hoe kies je de beste elektrische fiets voor jou uit?

Voor het eerst op een elektrische fiets of e-bike rijden, is als het ontdekken van een superkracht. Dat komt omdat e-bikes met trapondersteuning je een heel ander fiets gevoel geven: je kunt het gemotoriseerde verkeer goed bijhouden, gemakkelijker de boodschappen vervoeren, minder zweterig op je bestemming aankomen of gewoon genieten van een rit die anders misschien te ver of te heuvelachtig was geweest. Er zijn tegenwoordig een aantal verschillende opties als je op zoek gaat naar een elektrische fiets, zoals speed pedelecs die wel 45 km per uur kunnen. Lees daarom snel verder naar de opties wat betreft e-bikes en hoe je de juiste voor jou kiest!

Voornamelijk om wettelijke redenen worden elektrische fietsen onderverdeeld in klassen die het niveau van motorondersteuning aangeven. Uitzoeken welke klasse e-bike je nodig hebt, is daarbij een belangrijk beslissingspunt:

Klasse 1: De motor slaat alleen aan als je trapt en stopt bij 28 km per uur.

Klasse 2: heeft ook een trapondersteuning modus tot 28 km per uur plus een puur elektrische modus.

Klasse 3: Is uitsluitend trapondersteuning (zoals klasse 1), maar de ondersteuning gaat door tot je de 45 km per uur bereikt, dit zijn de eerder genoemde speed pedelecs. Voor deze optie moet je een helm dragen en een geel bromfietsplaatje bevestigen.

De meeste mensen die hun eerste e-bike kopen beginnen met een klasse 1 e-bike. Klasse 1-fietsen zijn de meest betaalbare en, vanuit de regelgeving bekeken, de meest algemeen bekende. Je kunt er een rijden op straat en de vele fietspaden die Nederland rijk is. Deze klasse van e-bikes wordt toegelaten op traditionele mountainbike routes, hoewel de toegang niet universeel is, dus controleer altijd eerst even voor je een dergelijke route gaat rijden.

E-bikes van klasse 2 zijn doorgaans toegestaan ​​op dezelfde plaatsen als e-bikes van klasse 1. Dat komt omdat beide klassen uitkomen op 28 km per uur voor motorondersteuning. Voor e-bikes van klasse 2 is het dus met de compleet elektrische modus mogelijk om zonder lichaamsbeweging (trappen) voort te bewegen. 

Klasse 3 e-bikes zijn populair bij forensen voor woon werk verkeer. In vergelijking met klasse 1-fietsen zijn ze sneller en krachtiger. Het voordeel van dit type e-bike is dat je het verkeer beter kunt bijhouden omdat de fiets tot 45 km per uur gaat. Ze klimmen ook beter en kunnen zwaardere lasten aan. Het nadeel is dat je niet op de meeste fietspaden of mountainbikeroutes kunt rijden. Daarnaast moet je een geel bromfietsplaatje op de fiets hebben en een helm op.

E-bike-accu’s, bereik en motoren

Fabrikanten besteden veel aandacht aan de elektrische motor in elke fiets. De afweging hierbij is prestatie versus rijbereik. Een krachtigere motor levert meer snelheid om het verkeer bij te houden en meer kracht om heuvels te beklimmen en vracht te vervoeren. Een krachtigere motor verbruikt de accu echter ook sneller, waardoor het bereik kleiner wordt.

Het hebben van een grote accu helpt natuurlijk. Capaciteiten worden weergegeven in wattuur (Wh), het aantal uren dat een batterij 1 watt aan stroom kan vasthouden voordat hij leeg is. Het motorvermogen is ook van belang: een 500 watt-motor in combinatie met een 500 Wh-batterij (een gewone klasse 3 opstelling) verbruikt meer stroom dan een 250 watt-motor met een 500 Wh-batterij (een gewone klasse 1-opstelling).

Oplaadtijd accu 

De meeste accu’s hebben drie tot vijf uur nodig om volledig op te laden als ze leeg zijn, en batterijen met een grote capaciteit doen er langer over. Je kunt extra accus kopen (of je oplader meenemen) als je van plan bent om met je e-bike grote afstanden af te leggen. Er is ook de optie om een snellere oplader te kopen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden om de ideale e-bike voor jou te kiezen!