Hoe eet je gezond tijdens een festival?

Het festivalseizoen is weer begonnen, dus dit betekent dat je weer dagenlang lekker kunt genieten van zon, biertjes en muziek in het gras. Als je een beetje op je gezondheid wilt letten, is gezond eten op een festival vaak nogal een uitdaging. In dit artikel zullen we je een aantal tips geven hoe je healthy blijft en gezonde voeding op een festival kunt krijgen. Of een poging ertoe, althans.

1. Eet van tevoren zo gezond mogelijk.

Zorg dat je goed en gezond gegeten hebt voordat je naar het festival gaat. Het hangt natuurlijk af in welk dagdeel het festival plaats vindt, maar zorg in ieder geval dat je goed ontbeten of geluncht hebt voordat je erheen gaat. Neem als ontbijt bijvoorbeeld kwark of yoghurt met muesli of havermout en een stukje fruit. Als lunch kun je een grote salade met veel groenten, zaden en nootjes eten, met eventueel een stukje volkoren brood erbij. Je kunt ook een omelet met groenten maken en dit met brood eten. Op deze manier heb je in ieder geval al een gezonde bodem gelegd, voor het geval je de rest van de dag geen gezond eten op een festival meer tegenkomt.

2. Drink genoeg.

Misschien een open deur, maar zorg dat je tijdens het festival genoeg blijft drinken! Het liefst geen alcohol natuurlijk, maar af en toe een biertje of wijntje mag best. Je kunt het beste gewoon water drinken. De meeste festivals hebben gratis watertappunten, dus maak hier ook gebruik van! Als je gehydrateerd bent, zul je afvalstoffen ook sneller afvoeren. In combinatie met gezond festival eten zul je je minder snel brak voelen.

3. Zelf meenemen.

Afhankelijk van het festivalbeleid, kun je bij sommige festivals zelf eten meenemen. Denk bijvoorbeeld aan kleine snacks zoals een appel of banaan of een eiwitreepje. Zo krijg je toch nog een beetje gezond festival eten binnen. Vraag van tevoren eventjes na of dit mogelijk is, want het is zonde als je healthy snacks voor de ingang in de prullenbak gekieperd wordt!

4. Festival food: wat kun je het beste kiezen?

Als je op het festival bent, loop dan even een rondje en bekijk even wat het aanbod qua eten is. Kies voor vers klaargemaakte producten (als deze beschikbaar zijn) die eiwitten bevatten. Vaak kun je iets van een wokgerecht (rijst of noodles met groente en vlees) of een broodje falafel eten. Neem als tussendoortje een waterijsje of een fruitsalade. Het is beter om vers en gegrild eten te kiezen en gebakken of gefrituurd voedsel te laten staan. Meestal staat er wel een frietkraam, maar gelukkig is er steeds gezonde voeding op een festival verkrijgbaar! Sommige festivals doen mee met de vegetarische food trend en daar kun je bijvoorbeeld weedburgers krijgen. Het zal niet goedkoop zijn, maar dat is eten op een festival sowieso niet. Daarom kun je beter kiezen voor iets wat tenminste wel gezond is, toch?