gezond eten

Gezond eten met een klein budget, zo doe je dat

Gezond eten is goed voor je lichaam en je geest. Je portemonnee is er echter niet altijd even blij mee. Toch kun je heel goed gezond en lekker eten met een klein budget. We geven je graag een paar tips.

Kijk naar het verkooppunt

Een speciaalzaak is vaak duurder dan een supermarkt, en deze is vaak weer duurder dan de markt. Een bezoekje aan de markt levert je veel voordeel op. Niet alleen heb je een ruime keuze aan producten, ze komen vaak rechtstreeks van de producent of teler en zijn meestal niet onnodig verpakt in plastic. Gaat het om versproducten zoals groente en fruit? Kooplieden nemen het liefst zo min mogelijk mee terug. Tegen het einde van de marktdag heb je daardoor nog meer kans op de goedkoopste groenten en het voordeligste fruit.

Kijk naar het seizoen

Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak voordeliger dan producten die je buiten het seizoen koopt. Ten eerste omdat er relatief veel van een bepaald product is in het seizoen, wat de prijs drukt. Ten tweede worden groenten en fruitsoorten buiten het seizoen vaak geïmporteerd of gekweekt in kassen. Die extra kosten worden doorberekend in de prijs die je voor een product moet betalen. De goedkoopste groenten en het voordeligste fruit vind je dus in het juiste seizoen. Wil je weten welke producten je het beste in een bepaalde maand kunt kopen? Op internet vind je verschillende seizoenskalenders.

Snijd je eigen groente

Voorverpakte, gesneden groenten zijn duurder dan ongesneden groenten. Dat geldt ook voor fruit en vlees. Snijd je alles zelf, dan bespaar je op die kosten.

In de diepvries

Familie verpakkingen en grootverpakkingen zijn vaak goedkoper dan eenpersoonsporties. Daarmee koop je waarschijnlijk te veel voor jezelf, maar dat los je eenvoudig op door het restant in te vriezen voor later. Is een product in de aanbieding? Ook dan kun je wat extra inslaan en invriezen. Kijk per product of je het in kunt vriezen, op welke manier dit het beste kan en hoe lang het ingevroren goed blijft.

Flexibiliteit

Ga je naar de markt of de winkel met een boodschappenlijstje, of kijk je naar wat op dat moment in de aanbieding is? Een beetje flexibiliteit in je weekmenu kan je veel geld besparen. Heb je bijvoorbeeld spruitjes op de planning voor die avond, maar is de boerenkool in de aanbieding? Dan pas je het weekmenu aan en ga je voor het laatste. Net zo gezond, maar op dat moment goedkoper dan spruitjes.

Welke superfoods kies je

Ga je voor superfoods? Er zit veel verschil in prijzen in superfoods. Zo zijn kiemgroenten prijzig, maar zitten in alfalfa en boerenkool ook veel goede voedingsstoffen, net zoals in spinazie en postelein. Spelt is populair als superfood, maar volkorenbrood is net zo gezond en veel goedkoper. En havermout is net zo gezond als granola, alleen veel voordeliger.