metaalsmaak in je mond

Metaalsmaak in je mond? Waardoor komt het en wat kun je eraan doen?

We zitten allemaal weleens met een onaangenaam smaakje in de mond. Meestal negeren we het. Na wat kauwgom of een snelle mondspoeling gaat de smaak wel weg. Toch is dit niet de beste oplossing. Een rare smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben en het is beter deze oorzaken te verhelpen dan ze te verdoezelen, omdat ze een serieus effect op je gezondheid kunnen hebben. Een metaalsmaak is zeker niet te onderschatten.

Oorzaken metaalsmaak in je mond

Zwangerschap

De eerste oorzaak voor een metaalsmaak in de mond die we bespreken is zwangerschap. Doordat je hormonen een andere balans hebben tijdens het zwanger zijn, merken veel vrouwen dat hun waarneming van smaak verandert. Dit kan ervoor zorgen dat zwangere vrouwen soms gekke ‘cravings’ krijgen. Maar het kan dus ook een metaalsmaak in de mond teweegbrengen. Als dit de oorzaak is kun je er weinig aan doen, behalve iets eten of drinken om de smaak weg te werken. Met tijd gaat het vanzelf over.

Slechte mondhygiëne

Slechte mondhygiëne kan ook een reden zijn. Drie keer per dag je tanden poetsen is soms moeilijk en in een druk leven niet eens haalbaar. Maar je doet het beter toch, of op zijn minst zo vaak mogelijk. Als je mond metaalachtig proeft zonder verklaring, kan dit te maken hebben met een tandvleesontsteking. Deze ontsteking is niet enkel vervelend, hij kan ook leiden tot ergere problemen met je hart en bloedvaten. Speciale tandpasta kan helpen, plus vaak genoeg je tanden poetsen en naar de tandarts gaan.

Bepaalde medicatie

Als volgende oorzaak op het lijstje staat het nemen van medicatie. Bepaalde medicijnen veroorzaken een metaalsmaak sneller dan andere, dus het is een goed idee om de bijsluiter te lezen. Soms is het net als bij een zwangerschap een permanente bijwerking en dan kun je dus beter ermee leren leven of eten en drinken vinden die de smaak voor jou verminderen. Maar het kan ook dat je niet de juiste dosering van medicijnen pakt. Dat vraag je best aan je dokter.

Vitamine B12 tekort

Ten slotte is er nog een kleine kans dat die vieze smaak komt door een tekort aan vitamine B12. Het moet al behoorlijk erg zijn om dit symptoom te vertonen, maar als je ook last hebt van vermoeidheid, een prikkend gevoel in je vingers en tenen, of hoofdpijn, dan kan het goed zijn wat extra B12 in te nemen. Dit kan door supplementen te halen of gewoon meer voedsel rijk aan B12 te eten. Vlees, eieren en melk zijn allemaal producten waar veel B12 in zit. Als de metaalsmaak daarna nog niet verdwijnt, kan je beter naar de dokter gaan.