Een blessure, wat nu?

Je bent net lekker bezig om een toptijd neer te zetten met hardlopen. Vermoeid en bezweet begin je aan je eindsprint. Je hebt nog maar een klein stukje te gaan om de tijd op de teller zo laag mogelijk te houden. En dan opeens: au! Je gaat door je enkel. Balend strompel je de laatste paar meter uit, beseffend dat je hier niet zomaar klaar mee bent.

Blessures komen helaas vaak voor. Daarom kan je maar beter voorbereid zijn. Lees daarom hier wat je het beste kan doen bij een blessure.

Wat te doen als je plotseling geblesseerd raakt?

Het verzwikken van je enkel is een voorbeeld van een acute blessure. Deze blessures ontstaan, zoals de naam al zegt, plotseling. Er zijn dan een aantal dingen die je het beste wel en niet kunt doen. Een handig ezelsbruggetje is RICE. Dit staat voor Rest, Ice, Compression en Elevation. Bij een acute blessure kan je het beste meteen stoppen met wat je aan het doen was en de aangedane plek koelen. Daarnaast kan in sommige gevallen een drukverband aan te leggen en wordt aangeraden het aangedane lichaamsdeel hoog te leggen.

Wat te doen als je blessure er langzaamaan insluipt?

Een chronische blessure ontstaat langzaamaan. Een voorbeeld is de runners’ knee. Eerst heb je nergens last van, maar hoe vaker je bijvoorbeeld gaat hardlopen, tennissen of fitnessen, hoe vaker, sneller en meer last je van je knie krijgt. Bij een chronische blessure heeft RICE vaak weinig zin. Het is belangrijk om in een vroeg stadium op te merken dat je een chronische blessure aan het ontwikkelen bent. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

Soms heb je zoveel last van je blessure, dat je hierdoor in je dagelijks functioneren gehinderd wordt. Dan kan het handig zijn om hulpmiddelen in huis te halen. Denk hierbij aan hulpmiddelen zoals een krukje om op te zitten tijdens het douchen als je moeite hebt met staan. Hiervoor hoef je vaak je huis niet uit, je kan bijvoorbeeld online hulpmiddelen bestellen via monozorg.

Zorg er dus voor dat je een blessure tijdig herkent en op tijd stopt. Hiermee kan erger voorkomen worden!