duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Lees hier over het verduurzamen van de woning. Duurzaam wonen is gezond. Het milieu een warm hart toedragen, zuinig omgaan met de delfstoffen, is een goede zaak. Anderzijds is de energierekening in menig huishouden onnodig hoog. In dit artikel enkele adviezen om de woning duurzamer te maken, en daardoor een lagere energierekening te krijgen.

Tips om te besparen op energie

Energie bestaat uit drie factoren; gas, water en elektriciteit. In een duurzame woning wordt op alle drie gelet. Soms overlapt het elkaar. Denk aan een vaatwasser en wasmachine die water en stroom verbruiken en de douche wat gas en water verbruikt. Ook al zou het warme water om te douchen uit een elektrische boiler kunnen komen. Het is van belang om bewust om te gaan met alles wat in een huishouden dubbel verbruikt wordt. De vaatwasser en de wasmachine alleen gebruiken als die echt vol zitten, en een waterbesparende douchekop doet wonderen. Omdat u zowel op water en elektriciteit of water en gas aan het besparen bent, drukt u van alle drie het verbruik. Aangezien veel huishoudens zelf de energie opwekken middels een zonnepaneel, een zeer goede zaak, is het toch van belang dat u er niet nonchalant in wordt. Het is correct dat het mogelijk is om de vaatwasser op de stroom opgewekt door het zonnepaneel te laten werken, maar dan verbruikt de vaatwasser altijd nog wel water wat u ook moet betalen. De prognose is dat het in de toekomst beter zal worden. Dat we massaal met regenwater de toiletten door gaan spoelen. Anderzijds zal na de energietransitie water en stroom heel duur zijn, en aardgas niet meer leverbaar.

Stap over en begin met besparen

Overgaan naar de energieleverancier met de laagste tarieven levert financieel voordeel op. Uw huis wordt dan niet duurzamer, maar van het geld dat u overhoudt kunt u weer de investeringen doen om uw huis te verduurzamen. Vergelijk energie en het voordeel kan oplopen tot 450,= euro per jaar. En van dat geld heeft u wel zo’n waterbesparende douchekop, en op termijn een extra zonnepaneel. Zo bereidt u zich voor op de komende energietransitie met een duurzame woning. Een woning die gezond is voor mens en dier, maar wel met alle luxe en comfort.