Ben ik slechthorend?
Misschien herken je het bij je zelf wel: je hoort af en toe de deurbel of de telefoon niet meer, of tijdens gesprekken, vooral als er meerdere mensen praten, volg je het gesprek niet meer helemaal. Je kunt dan te maken hebben met (beginnende) slechthorendheid. Als je inmiddels op leeftijd bent dan is dit een vrij normaal verschijnsel waar je je helemaal niet voor hoeft te schamen. Het is volstrekt normaal dat op oudere leeftijd de gehoorfunctie ook minder gaat worden. Ben je nog jonger, dan kan het zijn dat je misschien gehoorschade hebt opgelopen of dat dit komt om andere medische redenen.
Wanneer is iemand slechthorend?
Slechthorendheid overkomt heel veel mensen. Veel mensen hebben het zelf nog niet eens door en worden daar door hun omgeving op aangesproken en sommige mensen weten het wel, maar schamen zich ervoor en doen er niets aan. KNO-artsen en audiologen meten het gehoor altijd door middel van decibels (dB). Iemand met een hoorverlies van tussen 20 en de 90 decibel slechthorend aangemerkt worden. Heb je een hoorverlies van 20 dB dan is dit nog niet zo heel erg en heb je nog een redelijk functionerend gehoor. Is je hoorverlies 90 dB, dan heb ben je al nagenoeg doof. Als je ook twijfelt over je gehoor, dan kun je er iets aan laten doen. Belangrijk is om te beginnen met het opmeten van je gehoor door middel van een hoortest. Als je gehoor om medische redenen minder wordt kun je je vaak bij een KNO-arts melden, maar je kunt ook een audicien binnenstappen. Daar kan meestal een vrijblijvende hoortest uitgevoerd worden en na afloop van de test kan u verteld worden of en in welke mate u slechthorend bent.
Oplossing voor slechthorendheid
De beste oplossing is natuurlijk om slechthorendheid te voorkomen door bijvoorbeeld tijdens het werken met harde geluiden de juiste bescherming te dragen en ook niet overmatig veel gebruik te maken van koptelefoons die op het allerhoogste volume staan. Maar slijtage bijvoorbeeld is een niet te voorkomen probleem. Een oplossing is een hoortoestel. En dat zijn tegenwoordig geen grote apparaten meer, maar vaak hele minuscule apparaatjes met de modernste technieken. Zo kun je bijvoorbeeld al online een Selectic hoortoestel bestellen die je zelf kunt instellen. Hele moderne hoortoestellen zijn zelfs al te regelen met een app op je smartphone. Laat jezelf met slechthorendheid dus niet beperken en laat je gehoor testen en schaf desnoods een hoortoestel aan.