Baobab superfruit

Baobab superfruit

Baobab superfruit: eens niet overdrevenBaobab poeder

De termen superfood en superfruit zijn de laatste jaren toch net iets te veel gebruikt geweest. Elk seizoen opnieuw is er wel een nieuwe relatief onbekende vrucht of noot die jouw leven gaat redden. Het is dan ook niet zo vreemd dat je even met je ogen rolt bij de introductie van baobab. Een weinig bekende Afrikaanse vrucht die lekker gezond is en het prefix super krijgt? Moet wel overdreven zijn.

Wat is baobab?

De baobab is een product van de baobabboom die ook bekend staat als de apenbroodboom. Het is de dikste boom ter wereld en je vindt hem voornamelijk terug op de Afrikaanse savannes. Daarbij moet meteen gezegd worden dat de term boom een beetje misleidend is. Biologisch gezien is de apenbroodboom immers een vezelplant. Een vezelplant die door zijn bijzondere eigenschappen en locatie niet voor niets de “Tree of Life” genoemd wordt in Afrika. De bladeren en vruchten zijn dan ook onmisbare voedingsbronnen voor de lokale bevolking. Zo kan het pulp van de vruchten gebruikt worden om brood te maken en is het fruit zelf ontzettend voedzaam.

De voedingsstoffen

Vermelden dat de baobab gezond is kan je gerust een understatement noemen. Het baobab superfruit bevat zes keer zoveel vitamine C als appelsienen, twee keer zoveel calcium als melk en ook nog eens vitamine B, magnesium, ijzer, fosfor en een stevige schep antioxidanten. Dat hoge gehalte aan voedingsstoffen heeft nog een bijkomend voordeel: je krijgt er een voldaan gevoel van en grijpt dus minder snel naar ongezonde alternatieven. Dankzij de hoge concentratie aan voedingsstoffen en vezels is het baobab fruit ideaal als onderdeel van een dieet of als complement bij vermoeidheid en sport.

Baobab poeder

In onze contreien vind je geen baobabbomen en dus ook geen boabab fruit. Baobab gezond? Vast en zeker, maar om het hier vers terug te vinden moet je een behoorlijke zoektocht ondernemen. Gelukkig is er wel een alternatief voorhanden om toch wat van die gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen: baobab poeder en tabletten. Het poeder is lekker handig om bijvoorbeeld te verwerken in een smoothie, een potje yoghurt, een glas fruitsap en meer. De enige vraag die nog overblijft? Is het ook lekker? Dat mag je helemaal zelf bepalen.