behandeling van een verslaving

Behandeling van een verslaving aan alcohol of drugs 

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in ons land ruim twee miljoen mensen verslaafd. Als willen is veranderd in moeten is sprake van verslaving. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. Als iemand ontwenningsverschijnselen ervaart – zoals trillen, misselijkheid en angstgevoelens – wanneer die een bepaald middel niet meer gebruikt, is sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Doordat het aan het middel gewend is geraakt, moet het lichaam opnieuw in balans komen. Men spreekt van geestelijke afhankelijkheid als iemand die verslaafd is zich niet goed voelt zonder een bepaalde handeling te verrichten of een middel te gebruiken. Mensen kunnen verslaafd raken aan gedrag zoals gamen, seks of gokken en aan middelen zoals: alcohol, drugs, medicijnen en pijnstillers. 

In dit blog belichten we verslavingen aan alcohol en de drug 3-MMC. Ook gaan we in op de vraag: hoe kom je van een verslaving af? Het is niet makkelijk om van een alcoholverslavingen of verslaving aan 3-MMC te herstellen, maar het multidisciplinaire team van een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd biedt de juiste hulp.  

Ernstige lichamelijke en psychische symptomen

De drug 3-MMC staat ook bekend als designer drug omdat het middel pas in 2012 op de drugsmarkt kwam. 3-MMC is de opvolger van 4-MMC en wordt ook wel 3-methylmethcathinone, 3-MC drugs en Poes genoemd. Het middel wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt en wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder. Mensen die het gebruiken geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in: meer energie, meer zelfvertrouwen, zin in seks, minder vermoeidheid en een verhoogde alertheid. Daarnaast beschrijven zij de effecten als verliefde, opgewekte en euforische gevoelens. Doordat 3-MMC sterke trek (craving) veroorzaakt, melden gebruikers dat zij het lastig vinden om het gebruik onder controle te houden. Sommige mensen gebruiken daarom veel meer van de drug dan dat ze eigenlijk van plan waren. 

Wat vaak begint als recreatief gebruik, verandert al snel in een verslaving. Daarbij kunnen op zowel korte als lange termijn ernstige negatieve lichamelijke en psychische symptomen en ziektes optreden, waaronder: uitdroging, psychose, hartstilstand en hersenbloeding. 

Gewenning aan alcohol 

Alcoholverslaving komt onder alle verslavingen het vaakst voor. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook is alcohol makkelijk en legaal te verkrijgen. De grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken is daarom vaak moeilijk te zien. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, lijden veel mensen aan een verslaving aan alcohol. Het is extra moeilijk om te stoppen met drinken omdat drank lichamelijk en geestelijk zeer verslavend is. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol. Er ontstaat gewenning omdat steeds meer alcohol nodig is om in dezelfde roes te komen. Men spreekt van een alcoholverslaving als iemand in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt en niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen met het drankgebruik. Daarbij leidt het drinken van alcohol steeds tot dezelfde problemen, waaronder: het verlies van contact met familie en vrienden, financiële problemen en verzuim op het werk.

De juiste hulp bij een verslaving aan drank of drugs 

Merk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan alcohol of 3-MMC of heb je zelf moeite om met het gebruik van een middel of gewoonte te stoppen? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Het team van medische professionals op het gebied van verslavingszorginstelling biedt advies en hulp bij een alcoholverslaving of een 3-MMC verslaving. Daarbij ligt de focus op het creëren van een platform waar de cliënt zich op z’n gemak voelt en opnieuw de balans kan vinden. De specialisten werken samen met ervaringsdeskundigen, experts en coaches om gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die in het dagelijks leven goed zijn toe te passen.