dit moet je weten over superfoods

Alles wat je moet weten over superfoods

Vanaf het einde van de 20e eeuw is de term ‘superfood’ een algemeen marketinginstrument in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en wordt het gebruikt om alles te verkopen, van gebak tot hippe diëten. Tegenwoordig is er nog steeds geen vaste definitie voor het woord, maar het wordt nu bijna uitsluitend gebruikt om voedingsmiddelen met buitengewone voedingswaarde te beschrijven.

Dus zijn superfoods een hoax?

Het kan teleurstellend zijn om erachter te komen dat het woord superfood weinig meer is dan een marketingterm, maar het is wel zo dat superfoods bestaan. Je moet echter beseffen dat superfood marketing een ding is en dat dat niet altijd te maken heeft met echte superfoods.

De waarheid is dat het woord superfood een kans is voor een bedrijf om waarde toe te voegen aan een product. Door een product of voedingsmiddel een ‘superfood’ te noemen, kunnen merken er meer voor vragen. Om deze reden is het essentieel om verder te kijken dan marketinguitingen over eten en drinken om te beoordelen hoe super de superfoods die we eten werkelijk zijn. 

Tot overmaat van ramp kunnen influencers en sociale media platforms de populariteit van bepaalde voedingsmiddelen drastisch beïnvloeden, waardoor ze een superfood status krijgen. We hebben dit uit de eerste hand gezien met voedingsmiddelen zoals avocado, die ooit als vetrijk en ongezond werden beschouwd en nu op toast worden verkocht voor premium prijzen in hippe cafés over de hele wereld.

Om te voorkomen dat je wordt meegezogen in een valse superfood hype, is het van belang om te weten dat de voedingssamenstelling van een voedingsmiddel het belangrijkste om te bepalen of het het label superfood verdient, niet hoe fotogeniek het is of dat het als exotisch wordt ervaren. Wanneer je ervoor kiest om superfoods te kopen, doe dan eerst onderzoek.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van superfoods?

Of je het woord ‘superfood’ nu ziet als gezond of als hoax, het valt niet te ontkennen dat sommige voedingsmiddelen meer gezondheidsvoordelen bieden dan andere. Tientallen van ’s werelds meest voedzame voedingsmiddelen worden bestempeld als superfoods – meestal fruit en groenten, noten, zaden en peulvruchten met af en toe een dierlijk product zoals zalm en Griekse yoghurt. Er zijn geen vaste voedingscriteria voor voedsel om superfood te worden genoemd. Daarom kan het gezondheidsvoordeel dat je kunt verwachten variëren, afhankelijk van het soort superfood dat je eet. Hier is een voorbeeld van enkele van de gezondheidsvoordelen die je zou kunnen ervaren als je regelmatig een grote verscheidenheid aan superfoods zou eten.

alles over superfoods

Verbeterde spijsvertering

Superfoods zoals bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten bevatten allemaal een gezonde dosis voedingsvezels, die helpen om je spijsvertering in beweging te houden. Zonder voldoende vezels in je dieet, loop je het risico de goede darmbacteriën uit te hongeren evenals de darmmicrobioom, wat spijsverteringsproblemen, constipatie, een opgeblazen gevoel en zelfs bepaalde soorten kanker kan veroorzaken.

Betere hartgezondheid

Coronaire hartziekten blijven wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en doden jaarlijks bijna negen miljoen mensen. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van vet en cholesterol in de kransslagaders, wat uiteindelijk leidt tot een hartaanval. Het goede nieuws is dat het eten van superfoods zoals noten en zaden het risico hierop kan helpen verminderen door het schadelijke LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en vetophopingen in de bloedvaten te verwijderen. Al met al maakt dit het voor het hart gemakkelijker om bloed door het lichaam te pompen en vermindert het risico op een hartaanval.

Een efficiënter immuunsysteem

Een ander fantastisch gezondheidsvoordeel van het eten van superfoods is een efficiënter immuunsysteem. Superfoods bevatten over het algemeen allemaal een overvloed aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine B6, die allemaal de immuunfunctie verbeteren.

Een beter humeur

Het voedsel dat we eten heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar ook op onze geest. Gezonde superfoods zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten kunnen allemaal helpen om vervelende hormonen in balans te brengen en kunnen zelfs de hersenen helpen herstellen van een blessure. Er is ook steeds meer bewijs dat het eten van een uitgebalanceerd dieet vol onbewerkte voedingsmiddelen kan helpen om symptomen van depressie, angst en andere psychische stoornissen te verminderen.

Verbeterde energie

Ten slotte is het eten van een overvloed aan superfoods, naast alle andere hierboven genoemde gezondheidsvoordelen, ook gekoppeld aan een hoger energieniveau. Dit komt doordat superfoods vaak nuttig zijn bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor de gevreesde inzinking na de lunch wordt voorkomen.

Wat zijn de beste superfoods om te eten?

De waarheid is dat de beste superfoods die je kunt eten degene zijn die je lekker vindt en die je je kunt veroorloven, zo simpel is het! Er zijn tientallen superfoods en er worden er voortdurend nieuwe aan toegevoegd. Vaak zijn die met de hoogste profielen voedingsmiddelen zoals zeegroenten, blauwgroene algen, chlorella en acaibessen omdat ze pakkende namen hebben en mooi staan ​​op superfood lijsten, maar eerlijk gezegd zijn de beste superfoods om te eten degene die je al in huis hebt. Hier zijn enkele dagelijkse superfoods die je misschien al in je koelkast of voorraadkast hebt staan.

Haver

Vrijwel iedereen heeft haver ergens in de kast staan. Betaalbaar, toegankelijk en veelzijdig, ze zijn een geweldige superfood die iedereen aan zijn dieet kan toevoegen. Ze bevatten veel oplosbare vezels, die de bloeddruk kunnen verlagen en het cholesterolgehalte kunnen verlagen, en ze zijn ook een geweldige plantaardige eiwitbron. Probeer ze toe te voegen aan je smoothies, maak ouderwetse havermout voor het ontbijt of gebruik havermeel voor gezonder bakken,

Alles wat je moet weten over superfoods

Bosbessen

Alle bessen zijn superfoods, maar blauwe bessen zijn een van de beste! Hun levendige paarse schil zit boordevol met antioxidanten, meer dan in acai bessen, gojibessen of frambozen, en de kans is veel groter dat je ze in je plaatselijke supermarkt vindt. Eet ze rauw als tussendoortje, gebruik ze ingevroren in je smoothies of probeer ze gedroogd als vervanger voor snoep.

Broccoli

Broccoli krijgt nooit de liefde die het verdient, ondanks dat het een van de meest voedzame groenten ter wereld is! Dat klopt, broccoli is waarschijnlijk een van de gezondste dingen die je kunt eten. Probeer het gestoomd met geschaafde amandelen voor een heerlijke crunch.

wat je moet weten over superfoods

Olijfolie

Een ander alledaags kook ingrediënt dat zelden de waardering krijgt die het verdient, is olijfolie. Mensen hebben de neiging zich te concentreren op andere, meer trendy oliën zoals avocado- of hennepolie, terwijl een van de gezondste oliën vaak al die tijd in de kast heeft gelegen. Verpakt met de antioxidant vitamine E en met minder meervoudig onverzadigd vet dan avocado-olie, maakt extra vierge olijfolie een heerlijke salade dressing gemengd met citroen en wat volkoren mosterd.

Lees ook: 10 x voeding om je hart gezond te houden