burnout

4 Manieren om burn-out te voorkomen voor de drukste mensen

Het kan zelfs de besten van ons overkomen: een burn-out. Ondanks je jouw werk met veel liefde doet en doorslaggevend is voor jouw stabiliteit, kan het soms gebeuren dat je voelt dat je geen grip meer hebt op de situatie. Merk je op dat je jouw dagelijkse bezigheden niet goed kunt blijven doen en ben je vooral moe en uitgeput? Dan kan er sprake zijn van een burn-out. Om te weten te komen hoe je dit met succes bestrijdt of zelfs vermijdt, hebben we hier enkele strategieën op een rijtje gezet waar diverse ambitieuze werknemers op vertrouwen.

1. Neem vakantie en trek de stekker helemaal uit het stopcontact

Vrije tijd nemen om met je familie of vrienden door te brengen helpt ondernemers een burn-out te voorkomen. Het is ook belangrijk om een pauze in te lassen voor berichten van buiten het kantoor en dus vooral geen e-mails te beantwoorden. Een ander voordeel van vrij nemen is dat het een goed voorbeeld is voor hardwerkende werknemers die hun limieten kennen. 

2. Zoek evenwicht, vind harmonie

Hoewel het evenwicht vinden tussen werk en privéleven belangrijk is, is het even essentieel om passie en harmonie te vinden in je werk, om verbonden te blijven met en te geven om je team en cliënten, en om een groot verschil te willen maken in hun leven. Het is meer een kwestie van werken in een baan die jouw ziel voedt, in plaats van een baan die jouw ziel pijn doet!

3. Ken je breekpunt

Er zijn talloze ondernemers die je zullen vertellen dat het onmogelijk is om te ontspannen, wat betekent dat een burn-out bijna onvermijdelijk is. Het is echter van vitaal belang om te weten wanneer je het burn-out stadium nadert, of wanneer je in het burn-out stadium zit. Op dat moment kan zelf iets simpels als een vrije dag, een fietstocht of een gezellig avondje uit met vrienden helpen om de stress te verminderen.

  1. Werken aan je welzijn met een coach

Een vitale medewerker weet het beste te halen uit zichzelf en hun omgeving. Ze zijn niet alleen energie, maar ook veerkrachtig en gedreven, en weten de mogelijkheden om zich emotioneel, mentaal en spiritueel te ontwikkelen, thuis en op de werkvloer. Hierbij kan vitaliteitscoaching, een manier van energiemanagement en holistisch denken met als doel om werknemers te stimuleren om actief te reflecteren op hun doelen op de werkvloer, zodat ze duurzame gedragsverandering op gang kunnen brengen. Door middel van 1-op-1 coachgesprekken wordt de nadruk gelegd op het optimaliseren van het werk en het aanleren van nieuwe gewoontes die bepalend zijn voor de algehele vitaliteit.