Zadelkrukken, een comfortabele zit voor jouw gezondheid

Wanneer je vaak moet zitten voor je werk kan het verstandig zijn om daarbij de juiste stoel of zadelkruk te kiezen. Ook bij staand werk, bijvoorbeeld als hostess is het belangrijk en zelfs verplicht om na enkele uren de juiste kruk te hebben om het lichaam even te laten ontspannen. Vaak wordt dit niet gedaan, maar hoe kies je eigenlijk de juiste kruk? En wat zijn de verschillen?

Wat is een zadelkruk?

Een zadelkruk is een stoel met een gevormde zitting wat lijkt op een zadel. Deze zijn vaak verrijdbaar waardoor hij erg praktisch is in gebruik. Bij kappers zie je deze krukken vaak voorbij komen. Zo kunnen de kappers hun houding tijdens het knippen goed houden en houden ze een dag werken langer vol door de juiste ergonomie. Deze ergonomie laat namelijk je bekken zo vallen dat je automatisch goed zult zitten. Ook bij andere werkzaamheden is de stoel zeer geschikt om langdurig op te zitten. Zo hebben tandartsen zelfs zadelkrukken met nog meer mogelijkeden zoals het kantelen van het zitvlak om zo in de juiste hoek te kunnen werken. Voor een meer statische zitplaats is het aanbevolen om een zadelkruk met rugleuning te nemen, zo wordt de rug ook ondersteund en zo wordt voorkomen dat je rugklachten krijgt.

Tabourets

Een tabouret is een variant van een zadelkruk, deze is anders gevormd, meestal kenmerkend door een rond zitvlak. Tabourets bieden dezelfde comfortabele zitting en zijn ook verrijdbaar met wielletjes die onder zijn geplaatst. Een prima kruk om thuis of op het werk te gebruiken om de juiste houding aan te houden.

Verschillen

Tabourets zijn meestal goedkoper in aanschaf dan de zadelkrukken. Zadelkrukken bieden daarentegen wel meer ergonomie door de vorming. Bekijk dus van te voren waar je de krukken voor wilt gebruiken. Voor langduriger werk met een goede houding is een zadelkruk aan te bevelen met een rugleuning.

Er zijn onderlinge verschillen bij zadelkrukken qua kwaliteit en duurzaamheid. Let dus goed op bij een shop van welk materiaal de stoel gemaakt is en hou in je achterhoofd: goedkoop kan duurkoop zijn. Er zijn ook varianten waar voetondersteuning mogelijk is en zelfs het zitvlak kantelbaar is. Heb je een zittend beroep, laat je dan eens adviseren door een professional wat voor jou de beste optie is.

Stofwisseling

Niet alleen zijn zadelkrukken belangrijk voor je houding, ook de stofwisseling wordt positief beïnvloedt. Doordat je benen schuiner staan, is de bloedsomloop beter, dit zorgt voor een betere verbanding en voorkomt ook vervelende andere kwaaltjes die je bij gewone stoelen kunt oplopen door de hele dag te zitten. Omdat je beweeglijker bent met een stoel met wieltjes is dit ook goed voor de spieren. Een statische houding is funest voor je lichaam bij langdurig zitten. Hoeveel effect een kruk heeft is uiteraard verschillend per model.

Onderhoud

Natuurlijk is het regelmatig onderhoud van belang om slijtage en vuil tegen te gaan. Het enige wat je hoeft te doen is gebruik maken van een vochtige doek en simpel sop. Gebruik nooit zwaardere schoonmaakmiddelen aangezien deze de zadelkrukken kunnen aantasten.