Wat is slaap hypnose en werkt het echt?
Slaap hypnose kan een potentiële therapie zijn voor slaapstoornissen, maar er is eigenlijk nog meer onderzoek nodig om daar echt iets over te zeggen. Aangezien deze therapie al een tijdje wordt gebruikt, leek het ons tijd hier toch eens in te duiken. In deze blog kijken we wat slaap hypnose is en of het echt werkt!
Het woord hypnose roept misschien beelden op van een mysterieuze vreemdeling die met een zakhorloge zwaait, maar het is een vorm van psychotherapie die een veranderde staat van bewustzijn mogelijk maakt. Sommige beoefenaars gebruiken het om psychische aandoeningen, slaapproblemen en pijn te behandelen, of om ongezonde gewoonten zoals roken of te veel eten aan te pakken.
Het doel van slaap hypnose is het aanpakken van de negatieve gedachten en emoties die een goede nachtrust kunnen verstoren. Hoewel sommige onderzoeken positieve effecten hebben aangetoond, is er echter nog niet genoeg onderzoek om het gebruik ervan als voorkeursbehandeling te ondersteunen. Hieronder gaan we dieper in op het beschikbare onderzoek naar slaap hypnose om te zien hoe het zich verhoudt tot andere methoden.
Hoe werkt het?
Om een patiënt in een staat van hypnose te krijgen, zal een beoefenaar de persoon proberen in een kalme staat te krijgen door met een kalmerende stem te spreken en ontspannende beelden op te roepen. Ademhalingsoefeningen worden vaak gebruikt om de patiënt gefocust te houden en afleiding te voorkomen. Zodra de patiënt kalm is, zal een hypnose hen helpen om betekenisvolle mentale beelden te visualiseren om hen te helpen hun doelen te bereiken. Een persoon die gehypnotiseerd is, zal in een staat van verhoogde aandacht en suggestibiliteit komen, waardoor hij openstaat voor voorgestelde gedragsveranderingen of methoden om pijn of angst het hoofd te bieden.
Sommige onderzoeken suggereren dat slaap hypnose de hoeveelheid tijd die wordt doorgebracht in diepe slaap kan verlengen, waardoor de slaapkwaliteit wordt verbeterd. In een studie uit 2014 luisterden deelnemers naar een auditieve tekst met hypnotische suggesties of een controleband voordat ze 90 minuten dutten. De onderzoekers ontdekten dat slaap hypnose de diepe slaap hersengolven met maar liefst 80% verhoogde. Het nachtelijk ontwaken van de deelnemers werd met ongeveer 30% verminderd, terwijl degenen die minder vatbaar waren voor hypnose geen significante verandering vertoonden. De onderzoekers concludeerden dat degenen die vatbaar zijn voor hypnose een diepere slaap van betere kwaliteit ervoeren na een slaap hypnotherapiesessie. Maar de interventie was minder effectief bij oudere personen, omdat het “aanzienlijk afneemt gedurende de levensduur”.
Volgens een onderzoek is echter slechts 10% van de bevolking vatbaar voor hypnose, terwijl anderen minder goed in staat zijn om in de hypnotische toestand te komen. Er moet meer diepgaand onderzoek worden gedaan naar wat sommige mensen gevoeliger maakt dan andere, maar een onderzoek uit 2015 ontdekte dat zeer hypnotiseerbare proefpersonen meer activiteit hadden in het gebied van de rechter inferieure frontale gyrus van hun hersenen, een gebied dat wordt geassocieerd met motorische remming en beeldspraak, evenals sociaal-cognitieve processen of spraakfuncties, dan mensen met een lage gevoeligheid. De studie vond neurologisch bewijs dat een hogere flexibiliteit in aandacht en een groter vermogen om te dissociëren ook aanwezig was in de zeer hypnotiseerbare personen.
Een onderzoek uit 2018 suggereert ook dat hypnose voor slaapproblemen een veelbelovende behandeling zou kunnen zijn. In totaal rapporteerde 58,3% van de 24 geïncludeerde onderzoeken voordelen van hypnose op slaap resultaten, waarbij 12,5% gemengde resultaten rapporteerde en 29,2% geen voordeel rapporteerde. De onderzoeken die in de review zijn opgenomen, waren echter klein en gebruikten methoden van lage kwaliteit die het moeilijk maakten om de effecten van slaap hypnose op de slaapkwaliteit of -duur te identificeren.
Slaap hypnose is ook getest op parasomnieën, of ontwrichtende slaapstoornissen zoals nachtmerries, slaapwandelen en slaapverlamming. Een studie uit 2007 in het Journal of Clinical Sleep Medicine testte de effectiviteit van de behandeling van deze parasomnieën met hypnotherapie. Zesendertig deelnemers ondergingen een hypnotische sessie met een getrainde professional voordat ze naar huis gingen met een geluidsband om hun eigen hypnose sessie gedurende twee weken één keer per dag te doen. Ze werden vervolgens opgevolgd met tussenpozen van een maand, 18 maanden en vijf jaar. Een maand na hun hypnotherapie sessie vertoonde bijna 50% geen parasomnia of een duidelijke verbetering; 42,2% was het na 18 maanden nog steeds verbeterd; en 40,5% na vijf jaar. Acht patiënten konden niet worden gehypnotiseerd.