wat is proctologie

Wat is proctologie?

Dat de medische wetenschap heel wat specialismes kent, is geen geheim. Dat de ene discipline heel wat beter gekend is dan de andere, is ook algemeen geweten. Proctologie bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van een specialisme dat weinig mensen kennen, al kan iedereen er vroeg of laat beroep op moeten doen.

Definitie

Binnen de geneeskunde is proctologie het specialisme dat zich bezighoudt met het stellen van diagnoses en het behandelen van aandoeningen en ziektes aan de anus en het rectum. Dit verklaart meteen ook waarom de term eerder onbekend is, het gaat hier namelijk om aandoeningen waar mensen niet met iedereen een praatje over maken.

Wanneer moet je een proctoloog raadplegen?

De kans is groot dat je een consultatie bij een proctoloog het liefst zo lang mogelijk uitstelt, al is dit allesbehalve aan te raden. In de volgende gevallen is het aan te raden om  een afspraak bij een ervaren proctoloog van het Chirurgisch expertise centrum te maken: 

  • anale pijn
  • jeuk ter hoogte van de anus
  • rectale bloedingen
  • continentieproblemen
  • aanhoudende klachten zoals diarree, constipatie, buikpijn

Deze lijst is uiteraard niet limitatief, je arts verwijst je meteen door als daar enige aanleiding toe is.

De belangrijkste pathologieën binnen de proctologie

Binnen de proctologie kan een enorme hoeveelheid aan diagnoses gesteld worden, maar hier vind je alvast de meest voorkomende.

Anale of rectale kanker

Hier hebben we natuurlijk meteen de diagnose die niemand wil krijgen, maar het toont wel aan dat je met symptomen niet langer dan nodig moet rondlopen. Een vroege diagnose bespaart je heel wat leed en verhoogt je kansen op volledige genezing.

Aambeien

Pijn en bloedingen als je naar het toilet gaat, moeten meteen een alarmbelletje doen afgaan. De kans is groot dat het om aambeien gaat. Deze aandoening is dan wel erg vervelend, ze is gelukkig ook snel en efficiënt te behandelen.

Rectale verzakking

Als de endeldarm zodanig naar gezakt is dat die uit de anus steekt, spreken we van een rectale verzakking. In dit geval zal een proctoloog overgaan tot een chirurgische ingreep.