Waarom steunkousen effectiever dan zwangerschapskousen zijn

Gezonde benen tijdens de zwangerschap

Waarom steunkousen doeltreffender zijn dan zwangerschapskousen lees je in dit artikel.

Waar komt die ongemakkelijke zwelling en pijn in de benen vandaan?

Van zodra je zwanger bent, vertragen de meeste processen in je lichaam om je voor te bereiden op het nieuwe leven in je. Om dezelfde reden produceert je lichaam ook meer bloed. Daarnaast zet je groeiende baarmoeder druk op je vena cava, een ader die bloed van de benen en de voeten naar het hart vervoert, waardoor de al vertraagde doorbloeding nog meer wordt belemmerd. De benen zijn sowieso al moeilijk voor het bloed om doorheen te reizen, omdat het hart het bloed in de benen tegen de zwaartekracht in moet pompen. Al deze factoren leiden tot gezwollen en pijnlijke benen. Dit wordt oedeem genoemd en het is een volledig normaal onderdeel van de zwangerschap. Helaas betekent normaal in dit geval niet prettig. Het gebruik van steunkousen is een gemakkelijke en betaalbare manier om bloed te laten pompen zoals het zou moeten.

Zwangerschapskousen vs steunkousen

Zwangerschapskousen kunnen elke kous zijn die bedoeld is om tijdens de zwangerschap te dragen, zoals bijvoorbeeld de zwangerschaps kousenbroeken of de zwangerschaps panty’s. Ze bezitten geen compressie en bieden geen enkele verlichting van zwangerschapskwaaltjes. Steunkousen daarentegen zijn elastische kousen die een therapeutische ondersteuning bieden door druk uit te oefenen. De druk en ondersteuning helpt om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren, de krampen te verlichten en je voeten te ontzwellen tijdens de zwangerschap. Misschien heb je ook al gehoord van zwangerschaps steunkousen? Deze oefenen uiteraard wel druk uit.

Waarom kiezen voor steunkousen?

Bij een zwangerschap worden de risico’s van complicaties zoals flebitis en tromboflebitis sterk verhoogd. Een veneuze trombose waarbij een bloedstolsel de ader doet verstoppen, is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Verschillende redenen zijn hier verantwoordelijk voor, waaronder de volgende:

  • Toename van het bloedvolume
  • Verlies van veneuze wandtoniciteit
  • Drukverhoging in de beenaders dat veroorzaakt wordt door de positie van de baby
  • De verandering van de samenhang en evenwichtheid van het bloed verhoogt het risico op de vorming van bloedstolsels

Een zwangere vrouw besteed dus beter speciale aandacht en zorg aan zichzelf om het ongemak aan de benen, de pijn en andere complicaties te voorkomen. Wanneer je de voordelen en het comfort van steunkousen tijdens de zwangerschap ontdekt, zullen je benen je heel dankbaar zijn voor hun verbeterde gezondheid.