fiets onderhoud tips

Tips voor het onderhouden van je fiets.

Gebruik je jouw fiets regelmatig voor diverse uitjes of naar het werk? Dan is het van belang om je fiets in goede conditie te houden en zo bezoekjes aan de fietsenmaker te voorkomen. Zeker als je fietsen online koopt heb je vaak minder contact met de fietsenmaker en is het wel net zo handig om zelf wat aan onderhoud te kunnen doen.

Let regelmatig op de bandenspanning

Misschien kijk je er weinig naar, maar toch doe je er goed aan om regelmatig de bandenspanning te controleren. Je kunt aan de banden voelen of ze hard zijn, maar het kan nog handiger zijn om een fietspomp met een drukmeter te gebruiken. Zo weet je exact of je teveel of te weinig spanning in de banden hebt. Zo voorkom je ongemakkelijk fietsen en banden die slijten en kapot gaan. Op de banden staat welke spanning er minimaal en maximaal aanbevolen is. Er is niets vervelenders dan op ruime afstand van huis met een lekke band stil te moeten staan.

Is de fietsketting goed?

Een goede fietsketting zorgt ervoor dat je soepel kunt schakelen en je zo lekker kunt rijden. Om de ketting in goede staat te houden zorg je ervoor dat je een ontvetter gebruikt (verwijder eventueel vuil eerst) voor een eerste beschermende laag. Om de ketting soepel te laten draaien gebruik je vervolgens een kettingspray. Deze zijn vaak voor een lage prijs te koop. Zorg er ook voor dat de cassettes schoon en ingevet zijn, gebruik eventueel een tandenborstel om makkelijker bij de moeilijkere plekken te komen.

Zijn de kabels in orde?

Controleer of de rem- en versnellingskabels in goede conditie zijn. Maak ze schoon en doe enkele noodstops om zo zeker te zijn van een goede werking van de remmen. Schakel ook over op alle versnellingen om te testen of deze goed werken. Via een klein schroefje bij de handgrepen kan je zowel de remmen als de versnellingen afstellen.

Schoonmaakbeurt

Naast het afstellen van de kabels en het controleren van de banden dien je ook de fiets regelmatig schoon te maken. Het oogt niet alleen wat netter, het voorkomt ook dat er vuiligheid op de ketting, remblokken, etc komt. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben op het fietsgedrag. Schoonmaken kan met een simpel wasje.