Porties avondeten, wat is een juiste hoeveelheid?

Na een dag hard werken wil je niets liever dan lekker uitgebreid eten. Maar het is inmiddels bekend dat vooral in de avond veel eten niet erg gezond is, je kunt er snel van aankomen. Maar wat zijn dan wel goede porties?

Meerdere maaltijden

De oorzaak waar het probleem vaak door wordt veroorzaakt is het hongergevoel. Wanneer je overdag weinig eet, zul je richting de avond flinke honger hebben, waardoor je ook sneller meer zult eten. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat je meermaals per dag eet. Dat betekent ontbijten, lunchen en ook verantwoorde tussendoortjes nemen waarna je in de avond een normale portie avondeten eet.

Bedenk een schema

Als je zeker wilt weten of de portie grootte avondeten niet te veel of te weinig is, maak je een eetschema op met daarbij een overzicht wat jij dagelijks eet. Reken alle onderdelen mee in je schema, dus ook sauzen. Zo heb je een overzicht van jouw eetschema en weet je of je rond je onderhoud eet. Wanneer je boven je onderhoud eet, kom je aan, eet je daar onder, val je logischerwijs af. Met diverse online rekenformules kan je berekenen wat jouw lichaam per dag nodig heeft aan voedingsstoffen.

Normale portie grootte avondeten

Natuurlijk is het voor ieder lichaam anders wat hij of zij nodig heeft aan voeding. Een normale portie avondeten kan bijvoorbeeld 100 gram aardappels, 200 gram groenten en 100 gram vlees zijn. Voor een gemiddeld volwassen persoon kom je uit op 600 a 700 calorieën voor een avondmaaltijd waarbij je dan meestal voldoende hebt gegeten, mits je de rest van de dag ook meerdere maaltijden eet. Hou je daar dan dus aan als je op je gewicht let, laat die extra porties eten voor wat het is en vries het in om later weer extra te kunnen eten. Laat die extra sauzen ook weg, of kies voor de light varianten. Ook dit zijn weer onnodig extra calorieën, koolhydraten en vetten.

Afvallen

Wanneer je aan het afvallen bent zijn de porties avondeten logischerwijs kleiner. Het beste kan je hierbij eiwitrijke maaltijden eten met veel groente. Dit kan in het begin van de afvalperiode wel moeilijk zijn, je lichaam wilt natuurlijk meer hebben, aangezien je maar rond de 400 calorieën eet per avondmaaltijd. Even volhouden dus!