is het goed om geen gluten - blogvitaal

Is het goed om geen gluten te eten?

Bij Blogvitaal zijn we fan van lekker eten. Naast gezonde voeding gaat iets lekkers zoals cake, snoep en koek er bij ons zo nu en dan prima in. Toch hebben we soms moeite met het maken van een boodschappenlijstje, want een aantal teamleden hebben ervoor gekozen om glutenvrij te eten. Hoewel er opties zijn, is het soms moeilijk om bij een supermarkt als Albert Heijn glutenvrije producten te bestellen. Daarom gingen we opzoek naar een winkel die gespecialiseerd is in glutenvrije producten. We kwamen uit bij Glutenvrij LePoole, een glutenvrije webshop met een groot aanbod aan producten, van melen en mixen tot snoep en koek.

Waarom is het gezond om glutenvrij te eten?

Gluten zijn eiwitten die van nature in tarwe, rogge en gerst voorkomen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen, omdat ze anders ziek worden. Dit komt bij ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking voor. Toch zijn er meer mensen die besluiten hun gluteninname te verminderen, of om helemaal geen gluten meer te eten. Vaak doen zij dit omdat zij zich er beter door voelen. Het is dan mogelijk dat zij NCGS – Non Celiac Gluten Sensitivity, oftewel een glutensensitiviteit – hebben. Dit komt namelijk veel vaker voor: vijf tot acht procent van de bevolking krijgt na het eten van producten met gluten last van vervelende klachten. NCGS is niet medisch aan te tonen, maar heeft een aantal kenmerken. Herken jij de onderstaande kwalen? Dan is het goed om je gluteninname in ieder geval flink te verminderen. Let wel op, want als je geen klachten ervaart raden experts af om helemaal glutenvrij te eten.

Wat merk je als je last hebt van gluten?

Heb jij een glutensensitiviteit? Dan merk jij snel na het eten van gluten:

  • Dat je buikpijn krijgt;
  • Dat je een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of juist constipatie ervaart;
  • Dat er hoofdpijn opzet.

Verder merk je misschien een van de volgende chronische problemen op:

  • Depressieve gevoelens;
  • Vermoeidheid;
  • Gewichtsverlies;
  • Eczeem of andere aanhoudende huidproblemen.

Welke producten zijn glutenvrij?

Wil jij net als ons team een glutenvrij dieet volgen of uitproberen? Dat is gelukkig veel makkelijker dan je denkt. Om te beginnen kun je alle verse groenten en fruit gewoon eten, want die zijn van nature glutenvrij. Ook water, thee en koffie, olie, roomboter en de meeste halvarines en margarines hoef je niet uit je dieet te schrappen. Vis, peulvruchten, tofu, vlees, ei en ongezouten noten zijn ook glutenvrij, mits ze onbewerkt zijn. Komt het op glutenvrij brood, glutenvrij snoep en koek en andere glutenvrije lekkernijen aan, dan kun je net als ons team terecht bij Glutenvrij LePoole. Deze webshop heeft vervangende producten voor haast al het eten dat normaal gesproken gluten bevat. Hierdoor merk je bijna geen verandering in je eetpatroon en hoef je in de supermarkt niet eerst alle etiketten van producten op allergie-informatie na te lezen. Wil jij glutenvrij eten? Doe dan je boodschappen bij Glutenvrij LePoole!