Fit en vitaal blijven met wielrennen

Mensen doen tegenwoordig steeds meer om fit te blijven. Zo is er een hele hardloop-hype gaande en gaat het gros van de Nederlanders naar de sportschool. Een sport die echter vaak wordt overgeslagen is de wielersport. Dit kan betekenen dat je gaat wielrennen of mountainbiken. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van wielersport?

Voordeel 1: Frisse lucht

Lekker naar buiten, met je kop door wind. Heerlijk! Dat is vaak waar sporten om gaat. Door de snelheid van wielrennen kom je altijd fris terug. Daarnaast kan je je met fietskleding altijd zo kleden, dat je het niet te warm hebt. Zelfs niet tijdens de warme dagen van het jaar!

Voordeel 2: Niet blessure gevoelig

Tenzij je met je fiets op je plaat gaat, zal je niet snel een blessure krijgen tijdens het wielrennen. Wat je bijvoorbeeld bij hardlopen vaak hebt, is dat je last van je gewrichten krijgt door de vele klappen op je enkels en knieƫn. Tijdens het fitnessen komt daarnaast vaak een grote druk op botten en spiergroepen te staan. Bij wielrennen heb je hier geen last van, dus is je kans op een blessure of slijtage veel kleiner dan bij andere sporten.

Nadeel 1: Investering

Een nieuwe wielrenfiets kost een behoorlijk bedrag, waarvoor voor veel mensen de stap om te beginnen met wielrennen een grote is. Echter wanneer u bij een fietsenspecialist of op internet op zoek gaat naar een tweedehands model, dan bent u voor een klein bedrag al klaar om het wielrennen uit te proberen. Deze kunt u daarna ook altijd eenvoudig doorverkopen wanneer u wel een nieuw model wilt. Geen excuus meer dus!

Nadeel 2: Duursport

Wat tegen kan werken, is dat het wielrennen een duursport is. Dit betekent direct dat u langer weg bent dan wanneer u een ronde gaat hardlopen. Echter is het natuurlijk wel heerlijk om er even uit te zijn. Daarnaast komt u op plekken die verder weg liggen en kunt u dus mooiere plaatsen uitzoeken om heen te gaan. Ook geen excuus meer dus!

Hopelijk kunt u met bovenstaande punten een beter oordeel maken of de wielersport iets voor u is om fit en vitaal te blijven!