kappersexceem

Dit zijn de gezondheidskwaaltjes waar je als beauty-professional mee te maken kunt krijgen

Werk je in de beauty-industrie of volg je een opleiding tot bijvoorbeeld kapper, nagelstyliste of schoonheidsspecialiste? Dan wil je je klanten natuurlijk verwennen en helemaal stralend de deur uit laten gaan. Toch is het belangrijk om niet alleen oog te hebben voor je klanten, maar zeker ook voor jezelf. Zo kun je in de kapsalon of beautysalon last krijgen van verschillende gezondheidskwalen. Sommigen vallen wel mee, maar anderen kunnen best lastig zijn. Wij leggen je de meest voorkomende kwalen uit.

Kapperseczeem

Als kapster of kapper ben je de hele dag druk met onder meer wassen met warm en kouder water, föhnen en natuurlijk het aanbrengen van producten als shampoo, haarverf en permanentvloeistof. Door al deze dingen kan de huid van je handen geïrriteerd raken, uitdrogen of een beetje gaan schilferen. Ook worden de handen vaak rood van kleur en gaan ze jeuken. Dit wordt veroorzaakt door zogeheten kapperseczeem. Er zijn verschillende manier om kapperseczeem te voorkomen. Draag bijvoorbeeld handschoenen tijdens het wassen en kleuren van het haar en blijf sowieso nooit lang met natte handen werken. Heb je al kapperseczeem ontwikkeld? Dit kan in vrijwel alle gevallen behandeld worden.

RSI

Steeds weer terugkerende bewegingen tijdens het behandelen van je klanten kunnen ook leiden tot RSI. Dit type klachten wordt vaak een tennisarm genoemd, maar ook als kapster kun je ermee te maken krijgen. Een goede manier om RSI in je salon zo veel mogelijk te voorkomen is door zo weinig mogelijk boven je macht te werken. Stel de kappersstoel en -fiets altijd op de juiste hoogte in, zodat je prettig kunt werken en fysieke klachten voorkomt. Ook schoonheidsspecialisten kunnen last krijgen van RSI. Zorg daarom ook in de beautysalon altijd voor de juiste werkhouding. Dit geldt voor zowel staande als zittende behandelingen. Zorg ervoor dat je geen vreemde bewegingen hoeft te maken en dat je nooit ver moet reiken om iets te kunnen pakken. Probeer ook vooral om zo ontspannen mogelijk te zitten of te staan.

Klachten door gebruik van schadelijke stoffen

In de beautysector kun je ook te maken krijgen met diverse andere gezondheidskwalen. Zo werken nagelstylistes vaak met gevaarlijke stoffen, die zich onder meer bevinden in acrylnagels, nagellak, nagelverstevigers en nagellakremover. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, maar ook van een droge keel, tranende ogen of huidirritatie. Om dit soort klachten zo veel mogelijk te voorkomen is het verstandig om tijdens de behandelingen handschoenen te dragen. Bij het vijlen van nagels zijn ook een mondkapje en veiligheidsbril aan te raden.