Deze weg legt mangohout af voordat het jouw huis bereikt

Mangohout is een prachtige houtsoort die steeds populairder wordt en gebruikt wordt om allerlei soorten meubels te maken, van een ovale tafel van mangohout voor grote gezelschappen tot kasten en dressoirs waarmee je extra opbergruimte creëert. Maar wat is nu eigenlijk de levensloop van een mangohouten meubel voordat het bij jou in de woonkamer staat? Heb je daar ooit wel eens over nagedacht? Na het lezen van dit blog ben je volledig op de hoogte. 

Geboren worden in het tropische India

Het begint allemaal in het verre India, waar de mangobomen dol zijn op het tropische klimaat. De mangobomen worden daar geteeld vanwege de roodgeel gekleurde vrucht die er vanaf komt, maar na ongeveer vijftien jaar zijn de bomen niet meer productief genoeg en worden ze gekapt. Dat betekent gelukkig niet het einde voor de boom. Het hout krijgt namelijk een tweede leven met dank aan de meubelindustrie. Het hout wordt daarom vervoerd naar verschillende meubelfabrieken om er echt meesterwerkjes van te maken. Ben jij begaan met de planeet? Dan is mangohout dus een verantwoorde keuze. Daarnaast wordt alleen met gecertificeerde producenten gewerkt die zorgen voor een verantwoord bosbeheer en duurzame productie. 

Schuren en lakken

Als de mangobomen eenmaal gekapt zijn, wordt het hout naar de fabriek vervoerd waar het wordt teruggedroogd en gekeurd op kleur en kwaliteit. Vervolgens worden de planken geschaafd en behandeld met beits of olie om ze te beschermen tegen vlekken en beschadigingen. Ook worden er stoere metalen details toegevoegd om de meubels een unieke uitstraling te geven.

Eindbestemming

Als de meubels eenmaal klaar zijn, worden ze in containers geladen en vervoerd naar verschillende magazijnen in Nederland. Vanaf daar worden de meubels vervolgens verspreid en worden verschillende Nederlandse huishoudens voorzien van prachtige mangohouten meubels. Dus als jij op zoek bent naar een mooie mangohouten eettafel met bijvoorbeeld een deens ovaal blad, een dressoir of een boekenkast, dan weet je nu dat het meubel de nodige kilomters heeft afgelegd voordat het jouw woning bereikt. Mangohout is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ook nog eens ontzettend stijlvol en tijdloos. Welk meubel arriveert er binnenkort in jouw huis?