natuurlijke speeltuin

De 4 voordelen van een natuurlijke speeltuin

Kinderen zitten steeds meer binnen tegenwoordig. Zonde, want het buiten spelen zorgt voor cognitieve, lichamelijke en natuurlijke ontwikkeling. Buiten spelen is het leukst in een natuurlijke speeltuin en daarom delen we in deze blog vier grote voordelen hiervan. Lees snel verder!

  1. Het is gezond!

Buiten spelen is gezond. Dat weten we allemaal. Maar waarom is het nu zo gezond? Buiten spelen in een natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat de kinderen zich fysiek ontwikkelen. Ze kunnen namelijk heerlijk ravotten, klimmen en klauteren, waardoor de spieren en het fysiek gestimuleerd wordt. Maar ook de geestelijke en emotionele gesteldheid van de kinderen worden verder ontwikkeld. Ze ontwikkelen hun creativiteit, vindingrijkheid en de fantasie wordt geprikkeld. 

  1. Meer beweging 

Met een natuurlijke speelomgeving creëer je heel veel mogelijkheden voor kinderen om lekker los te gaan. De combinatie van hout, touwen, netten en andere natuurlijke speeltoestellen zorgen ervoor dat iedere speelomgeving als een kleine jungle wordt gezien. Kinderen kunnen rennen, kruipen, schommelen, glijden, verstoppertje spelen, klimmen, klauteren en ravotten. Kortom, ze kunnen zich helemaal uitleven. Een groene speelomgeving leidt bovendien tot meer en intensiever bewegen. 

  1. Nieuwe uitdagingen

De natuurlijke speelomgevingen bestaan uit allemaal natuurlijke materialen. Daarom ook de naam uiteraard. Zo kan een natuurlijke speeltuin bestaan uit wilgenhutten, speeltoestellen van hout, netten, touwen en verschillende boomstammen. Speelgelegenheden die kinderen voor unieke uitdagingen stellen. Daarnaast biedt het verschillende leermogelijkheden, want ze moeten nadenken hoe ze bepaalde situaties gaan aanpakken. Dat maakt het spelen nóg leuker en zinvoller!

  1. Het gaat ongewenst gedrag tegen

Met het spelen buiten in een natuurlijke omgeving geef je kinderen de mogelijkheid om nieuwe avonturen te beleven. Daarnaast laat je ze verwonderen over de bijzonderheden in de natuur. Je laat ze zien wat de natuur te bieden heeft en dat ze daarin heerlijk kunnen ravotten, klimmen en klauteren. Omdat de kinderen zo druk bezig zijn en hun eigen spel in feite creëren, raken ze niet snel verveeld. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel overgaan tot ongewenst gedrag, zoals pesterijen. Een win-win situatie!

Op zoek naar een partij voor natuurlijke speeltuinen?

Dat natuurlijke speeltuinen steeds populairder worden, snap je waarschijnlijke wel na het lezen van deze blog. Een organisatie die zulke natuurlijke speeltuinen en gezonde omgevingen creëert, is Yalp. Yalp zet zich in om sporten, beweging en het ontmoeten tussen kinderen te stimuleren. Kijk snel op de website voor meer informatie!