woningaanpassingen

Woningaanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen

Als je op latere leeftijd in je eigen woning wil blijven wonen, dan is het verstandig om na te denken over eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden. Als we ouder zijn, worden we namelijk ook hulpbehoevender en kunnen we niet alles meer zoals we dat vroeger deden. Denk daarbij aan douchen of traplopen. Helaas volstaat een rollator kopen in zo’n geval niet en moet je toch echt aan wat grotere aanpassingen gaan denken.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig erg veel subtiele, moderne hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je in alle comfort thuis kunt blijven wonen, kijk maar eens bij een specialist als Vegro. Misschien hoef je door bepaalde aanpassingen te maken wel nooit meer te verhuizen. Dit is uiteraard een droom voor veel mensen.

Het is tegenwoordig makkelijker om langer thuis te blijven wonen

Als je op een fijne plek woont en je bent nog steeds tevreden met de woning  waar je een groot deel van je leven hebt gewoond, dan wil je daar natuurlijk liever niet weg. Dit is tegenwoordig geen probleem, omdat er allerlei innovaties zijn die er zijn om je langer thuis te laten wonen. Dit soort aanpassingen variëren van onopvallend tot grote en niet te missen veranderingen in je woning.

Wat kun je zelf doen?

Uiteraard kun je zelf ook genoeg doen en hoeven alle aanpassingen geen grote te zijn. Zo kun je zelf de kranen vervangen of een opvangbakje aanbrengen voor de post zodat je niet meer hoeft te bukken. Ook planken vervangen door lades in moeilijk bereikbare (keuken)kastjes helpt. Soms is echter een grotere aanpassing noodzakelijk zoals een gang of deurpost verbreden of drempels die verwijdert dienen te worden. Veelal wordt de badkamer ook grondig aangepakt. Zo kun je een antislip vloer aanbrengen of wandbeugels monteren. Voor dit soort grote aanpassingen moet je meestal een aannemer inschakelen.

Andere aanpassingen die je zelf kunt doen

Naast bovengenoemde aanpassingen die je zelf makkelijk kunt uitvoeren zijn er nog best wat meer, zoals: betere verlichting aanbrengen,  douchekrukje aanschaffen, antislipmat, toiletverhoger aanbrengen, smart home producten, aanpassingen in de keuken, etc.

Minder mobiel

Als je ouder wordt, wordt het voor veel mensen steeds lastiger om huishoudelijke taken uit te voeren. Pakte je vroeger simpelweg een trapje om iets uit een hoog keukenkastje te pakken? Liep je zonder problemen tot wel tien keer per dag de trap op en af? Deze handelingen worden meestal lastig en leveren op hoge leeftijd bovendien valgevaar op. Een ongelukkige val kan voor ouderen zeer ernstige gevolgen hebben en moet daarom zo veel mogelijk worden voorkomen. Gelukkig zijn hiervoor veel goede maatregelen en woningaanpassingen te vinden. De bovenkastjes van de keuken kunnen verwijderd of verlaagd opgehangen worden en gaat traplopen niet meer zo goed? Dan kan een traplift worden geplaatst.

Sommige werkzaamheden kun je simpelweg niet zelf doen

Veel kleine aanpassingen kun je dus zelf doen, maar om veilig langer thuis te blijven wonen is regelmatig boorwerk of een verbouwing noodzakelijk. Klussen die je vaak beter door een specialist kunt laat uitvoeren zijn onder andere: douchestoel aan de wand,  draadloze deurbel met video-intercom, inductiekookplaat installeren, instapbad of inloopdouche, (keuken) kastjes verwijderen en/of verlagen, traplift inmeten en plaatsen, verbreden deuropeningen en drempels verwijderen

Een traplift kopen of huren

Ben je op hoge leeftijd en heb je moeite met de trap in huis? Denk dan eens aan een traplift, omdat het zonde is als je nog prima zelfstandig kunt wonen, maar puur door de trap zou moeten verhuizen. Een traplift investeren vereist echter vrijwel altijd maatwerk en is vaak een kostbare aangelegenheid. Het biedt wel een ongeëvenaard gemak en houdt de bovenverdieping bereikbaar als dat vanwege lichamelijke klachten niet of nauwelijks meer gaat. Trapliften zijn er in vele soorten en maten, ook tweedehands en ook te huur. De prijs varieert, maar een gebruikte traplift is vrij snel gevonden en scheelt erg in prijs. Jonge gebruikte trapliften worden volledig nagekeken, voorzien van nieuwe bekleding en accu’s, waardoor de kwaliteit vergelijkbaar is met die van een nieuw exemplaar. Zo komt een traplift voor veel mensen toch binnen bereik. 

Vergoedingen en subsidies voor woningaanpassingen

Als je je woning toekomstbestendig wil maken, hoef je gelukkig niet altijd alles helemaal zelf te betalen. De Nederlandse overheid stimuleert het langer thuis blijven wonen. Zij heeft daarvoor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. In ruil voor een vierwekelijkse inkomensafhankelijke eigen bijdrage, worden de kosten van hulpmiddelen en/of voorzieningen voor je betaald. Samen met de gemeente kijk je naar de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.  Om direct te zien hoe hoog deze eigen bijdrage van de WMO is, kun je gebruik maken van een rekentool van RAC.

Blijverslening via je gemeente

Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding? Of vind je de inkomensafhankelijke bijdrage te hoog? Dan kun je in veel Nederlandse gemeenten een beroep doen op de zogenaamde ‘blijverslening.’ Dat is een overheidslening tegen zeer aantrekkelijke rentetarieven.