Wat zijn snijbieten

De snijbiet opnieuw ontdekt

De snijbiet is lange tijd uit de gratie geweest. Zonde, want het is een van de meest krachtige groentes en zit boordevol vitamine C, calcium en ijzer. Gelukkig verovert deze ‘vergeten’ groente langzaamaan weer zijn plek in de hedendaagse gezonde keuken. 

Wat zijn snijbieten

Heel vroeger werd de snijbiet ook warmoes genoemd, maar eigenlijk is de snijbiet het broertje van de warmoes net als de rode biet en de voederbiet. Wat zijn snijbieten nu eigenlijk, hoe herken je ze? De snijbiet is herkenbaar aan de lichtrode steel, het groene blad en de grove nerven. In de winkels zul je snijbiet niet altijd bij de verst groentes vinden want eigenlijk moet je de snijbiet al binnen een dag in een gerecht verwerkt hebben. Dan blijven alle vitamines behouden. Heb je een eigen moestuin, dan kun je de snijbiet heel gemakkelijk zelf kweken. Je kunt hem al in maart planten, zodat jij al na enkele weken kunt genieten van een lekkere maaltijd met snijbiet. De snijbiet sterft dan niet af maar groeit opnieuw verder en iedere paar weken, tot en met september kun je ze oogsten. 

De voedingsstoffen van de snijbiet

Sinds enkele jaren staat de snijbiet bovenaan de lijst van supergezonde groentes, samen met waterkers en Chinese kool. Volgens de Amerikaanse overheidsdienst CDC die het onderzoek naar super gezonde voeding deed, kunnen deze groentes diverse gezondheidsrisico’s verlagen. Snijbiet heeft een hoog gehalte aan vitamines, vezels en mineralen en het eten hiervan vermindert zo mogelijk de kans op allerlei nare ziektes. 
In een kleine portie snijbiet van nog geen veertig gram zit al drie maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, 44 procent van de aanbevolen vitamine A, 18 procent vitamine C en veel nitraten die de bloeddruk kunnen helpen verlagen. Je moet alleen oppassen met het toevoegen van zout bij de bereiding omdat snijbiet van zichzelf al ruim honderd mg natrium bevat. 

gerechten met snijbieten

Gerechten met snijbieten

Wie even rondkijkt op internet, kan vele lekkere en gezonde recepten vinden met snijbieten. In sommige supermarkten is de snijbiet te koop bij de verse groenten. Even goed zoeken en dan kan je de heerlijkste gerechten met snijbieten op tafel zetten. Wat te denken van een heerlijke quiche met snijbiet, wortelen en geitenkaas. Deze heerlijke en gezonde ovenschotel is in een half uurtje klaar. of maak een pasta met snijbiet, pruimen en hazelnoten. De mogelijkheden zijn legio.