zelf kombucha maken

Wat is kombucha en hoe kun je zelf kombucha maken

Zelf kombucha maken – wat is het eigenlijk en hoe maak je het?

Kombucha is een gefermenteerde drank die de laatste jaren steeds meer gedronken wordt. Dit niet alleen vanwege de unieke smaak, maar ook door potentiële gezondheidsvoordelen. Hoewel kombucha de afgelopen jaren in populariteit is toegenomen, wordt de drank al eeuwenlang in verschillende delen van de wereld gedronken. Maar wat is Kombucha nou eigenlijk precies en hoe kun je zelf kombucha maken? In het onderstaande artikel worden deze vragen beantwoord.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank met thee en suiker als hoofdingrediënten. Het meest kenmerkende aan kombucha is de SCOBY. Dit is een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, welke de thee en suiker fermenteren. Door dit proces ontstaat een drank die zuur, licht bruisend en licht alcoholisch is. De smaak van kombucha kan variëren van licht zoet tot zuur, afhankelijk van de fermentatietijd en de gebruikte thee. Vaak wordt de drank ook als fruitig omschreven. Verder is kombucha rijk aan probiotica, antioxidanten en organische zuren die bij kunnen dragen aan verschillende gezondheidsvoordelen.

hoe kun je zelf kombucha maken

Hoe kun je zelf Kombucha maken?

Zelf kombucha maken is relatief eenvoudig, maar het fermentatieproces goed laten verlopen vereist wel de nodige tijd en aandacht. Het maken van Kombucha verloopt in twee stappen, omdat eerst de SCOBY gemaakt moet worden. Hieronder vind je een lijst met de benodigdheden en instructies voor het maken van je eigen kombucha.

Ingrediënten:

  • 4 liter water
  • 8 zakjes zwarte of groene thee
  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje kombucha (gebruik kombucha van een eerdere batch of koop het in een winkel)

Overige benodigdheden

  • Pan
  • Theedoek
  • Stuk touw
  • Glazen pot van ongeveer 5 liter
  • Trechter
  • Afsluitbare flessen

Instructies:

1. Breng 2 liter water aan de kook en voeg 8 zakjes thee toe. Laat de thee 5-10 minuten trekken en verwijder daarna de zakjes uit de pan.

2. Voeg 1 kopje suiker toe aan de thee en roer tot het volledig is opgelost. Voeg de rest van het water toe en laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Giet de afgekoelde thee in een glazen pot en voeg 1 kopje kombucha toe.

4. Bedek de pot met een doek met touw eromheen en zet deze op een donkere plek weg voor ongeveer 4 weken.

5. In deze tijd zal de SCOBY zich vormen. Het ziet er een beetje uit als een platte paddenstoel.

Nu je de SCOBY hebt kan je de kombucha pas echt gaan maken. Hiervoor herhaal je de eerste 3 stappen en voeg je gelijktijdig met het kopje kombucha, ditmaal ook de SCOBY aan het mengsel toe. Vervolgens bedek je de pot weer met een doek en touw en zet je hem ditmaal weg voor 1 a 2 weken. Volg vervolgens de onderstaande laatste stappen.

6. Na 7-14 dagen proef je de kombucha om te zien of het de gewenste smaak heeft. Als het te zoet is, laat het dan nog een paar dagen langer fermenteren. Als het te zuur is, kun je wat suiker toevoegen om de smaak te verzoeten. Je kan ook experimenteren met het toevoegen van verschillende soorten fruit, zoals bijvoorbeeld sinaasappel.

7. Gebruik een trechter om de kombucha in glazen flessen te gieten. Bewaar de flessen met de kombucha in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen en om de drank te koelen voordat je deze drinkt.

Wat is kombucha

Wat kan je doen met je zelfgemaakte kombucha

Je hebt nu succesvol kombucha gemaakt. Maar wat kan je hier vervolgens allemaal mee? Er zijn verschillende manieren waarop je kunt genieten van je zelfgemaakte drankje. De meest voor de hand liggende manier is om het gewoon puur te drinken als een verfrissende drank. Je kunt het ook gebruiken als basis voor cocktails of mocktails, of het gebruiken als een vervanger voor azijn in bijvoorbeeld een dressings of marinades. Een andere creatieve manier om je zelfgemaakte kombucha te nuttigen, is door het te gebruiken als een starter voor het maken van andere gefermenteerde dranken, zoals bijvoorbeeld gemberbier.