Waarom mountainbiken zo gezond is voor je

Dat sporten gezond is, is algemeen bekend. Eigenlijk is iedere vorm van bewegen gezond. In dit artikel lees je waarom mountainbiken gezond is, wat het effect van deze sport is op lichaam en geest en wat ervoor nodig is om te gaan mountainbiken.

Mountainbiken gezond

Bij mountainbiken beweeg je veel. Net als andere sporten waarbij je beweegt is mountainbiken een goede manier om je lichaam te trainen en fitter te worden. Bij mountainbiken trap je niet alleen maar rond, maar bouw je ook kracht, doorzettingsvermogen, techniek en coördinatie op.

Lichaam en geest

Mountainbiken is goed voor lichaam én geest. Naast de beweging die je lichaam krijgt, kun je tijdens het fietsen ook even heerlijk je gedachten laten gaan. Heerlijk relaxed fietsen op de mountainbike, wat ervoor zorgt dat je jezelf kunt ontspannen. Even je hoofd leegmaken wordt dit ook weleens genoemd en dat is natuurlijk niet voor niks. Frisse lucht, een groene omgeving en fietspaden door de prachtige natuur, geven je rust tijdens het mountainbiken.

Benodigdheden mountainbiken

Eigenlijk is mountainbiken een laagdrempelige sport. Er zijn maar een aantal dingen die je nodig hebt, als je wilt beginnen met mountainbiken. Daarna kun je op je fiets stappen, wanneer je maar wilt. Je bepaalt helemaal zelf wanneer je gaat sporten. Als je wilt mountainbiken heb je een aantal dingen nodig. De meest essentiële benodigdheden zijn de volgende:

  • Een goede MTB fiets: het belangrijkste tijdens mountainbiken is een goede mountainbike. Zorg ervoor dat jouw mountainbike de juiste framemaat heeft en dat de fiets van goede kwaliteit is. Hierdoor kun je lang genieten van fietsplezier.
  • De juiste mountainbike kleding: voor mountainbiken heb je een helm, handschoenen, een fietsbroek, de juiste T-shirts, een fietsbril, fietsschoenen en sokken nodig. Daarnaast kun je dit nog uitbreiden met extra kleding zoals overschoenen, een jas voor slecht weer en een thermobroek.
  • Reparatietools: altijd handig om basis reparatietools mee te nemen onderweg zoals een reserve binnenband, zelfklevende bandenpleisters en bandenlichters. Dit kun je nog verder uitbreiden. Het is handig om alle benodigde reparatietools op zak te hebben tijdens een fietstocht. Hiervoor heb je speciale zadeltassen, waar je alles netjes in kunt opbergen.
  • Bidonhouder: drinken is erg belangrijk. Vooral tijdens intensieve beweging is het belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Zorg ervoor dat er een bidonhouder op je mountainbike zit en klem hier een met water gevulde bidon in. Vul deze tussendoor zo nodig bij een restaurant en je kunt er weer even tegenaan.
  • Een leuke route: indien je eens iets anders wilt zien dan de bossen in jouw omgeving, kun je eens naar andere mooie mountainbikeroutes kijken.