In de tuin vuur stoken: zo doe je dat zo gezond mogelijk
Samen met vrienden of familie rondom een kampvuur zitten kan een heerlijke manier zijn om een mooie zomeravond door te brengen. Maar zo’n avond moet natuurlijk niet alleen gezellig zijn, maar ook veilig en gezond. Helaas worden er vaak materialen verbrand die schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als voor het milieu. Hoe zorg je ervoor dat je kampvuur leuk blijft zonder ongewenste effecten op jezelf en je omgeving?
Mag je zomaar een kampvuur maken?
In je eigen tuin een vuurtje stoken is toegestaan, mits je je aan bepaalde regels houdt. Het is alleen beter om geen kampvuur te maken. Wil je echt een ‘los’ vuurtje stoken? Schaf dan een vuurkorf aan. Let wel op wat je in die vuurkorf verbrandt: gebruik alleen droog, onbewerkt hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat je geen schadelijke stoffen inademt die vrijkomen bij het verbranden van bijvoorbeeld bewerkt hout of afval.
Gezondere alternatieven: kies voor een buitenhaard
Als je nog verder wilt gaan in het beperken van overlast en schadelijke effecten, dan kun je het beste een buitenhaard bestellen. Een buitenhaard verspreidt de rook beter, waardoor je buren minder hinder ervaren en jij zelf ook minder wordt blootgesteld aan schadelijke rookgassen. Het is een investering in je gezondheid én in die van je omgeving.
Tips voor veilig en milieuvriendelijk stoken
Of je nu een vuurkorf, buitenhaard of zelfs een barbecue aansteekt, bij het stoken van vuur in je tuin is het goed om rekening te houden met jezelf en je omgeving. Volg daarom de volgende tips, richtlijnen en regels:
- Waarschuw je buren op tijd, zodat zij als dat nodig is hun ramen kunnen sluiten. Zo voorkom je overlast en houd je de sfeer goed in de buurt.
- Stook geen vuur bij windstil of mistig weer, want dan blijft de rook hangen. Dit kan schadelijk zijn voor mensen met luchtwegproblemen zoals astma of COPD.
- Verbrand alleen hout dat bedoeld is om te stoken. Het verbranden van afvalhout of oud papier is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid. Bewerkte houtsoorten bevatten vaak chemische stoffen die schadelijk zijn bij verbranding.
- Deze methode zorgt voor een schonere verbranding. Stapel het hout kruislings en begin met kleine aanmaakhoutjes bovenop, zodat het vuur geleidelijk van boven naar beneden brandt.
Wanneer kun je beter geen vuur stoken?
Soms is het beter om helemaal geen vuur te stoken, bijvoorbeeld bij mistig weer of als de luchtkwaliteit slecht is. Rook blijft dan langer hangen, wat schadelijk kan zijn, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen.
Waar vind je een goede buitenhaard?
Voor een veilige en duurzame buitenhaard kun je terecht bij Krul Alltech. Deze haardenspecialist biedt een breed assortiment aan haarden en accessoires die niet alleen zorgen voor warmte en gezelligheid, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Wil je meer weten? Bezoek dan de uitgebreide website of showroom van Krul Alltech.