voordelen e sigaret

De voor- en nadelen van elektrisch roken

In de afgelopen jaren is gebleken dat elektrisch roken een zeer effectieve manier is om te stoppen met roken. Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de e-rokers volledig stopt met gewoon roken. Een groot deel daarvan gebruikt ook niet of nauwelijks nicotine meer. Het grote voordeel is van e-roken is dat je niet in een keer volledig hoeft te stoppen. Je kunt de hoeveelheid nicotine namelijk langzaam afbouwen. Maar er zijn nog meer voordelen en natuurlijk zijn er ook een paar nadelen. Je leest ze in deze blog.

CO2, teer en stikstofoxide

Deze stoffen komen allemaal vrij bij de verbranding van een gewone sigaret. Al deze stoffen komen in je longen terecht. En wist je dat er daarnaast nog zo’n 4.000 andere schadelijke stoffen vrijkomen bij traditioneel roken? Denk aan arsenicum, formaldehyde, aceton en benzeen. Overduidelijk natuurlijk dat dit niet echt bijdraagt aan je gezondheid. In een e-smoker vindt geen verbranding plaats. De liquids worden namelijk verdampt. Wanneer je kiest voor een liquid met nicotine, dan is dit de enige gifstof die je binnenkrijgt. 

Veel goedkoper

De belasting op sigaretten is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Een pakje sigaretten is daarmee bijna onbetaalbaar geworden. Rook je een pakje per dag, dan kun je rekenen op een paar honderd euro per maand. Dat loopt op tot een paar duizend euro per jaar. Niet bepaald niks dus in deze dure tijden. Maar voor 100 e-sigaretten betaal je slechts rond de 10 euro. Kortom, met elektrisch roken bespaar je dus heel veel geld. Leg dit geld dan ook echt apart en doe er iets leuks mee.

Praktische voordelen

En dan is er nog een aantal praktische voordelen. Denk aan gele tanden, bruine vingers en een stinkend huis met volle asbakken. Om nog maar te zwijgen over je adem, kleding en haren. De e-sigaret steek je zo in je broekzak en je kunt ook even een paar trekjes nemen. En het goede nieuws is: dat kan echt overal. Traditioneel roken is wettelijk verboden in openbare gebouwen maar e-roken niet!

Nicotine kan verslavend werken

Het RIVM in Nederland meldt dat de e-sigaret minder slecht is dan de gewone sigaret. Wanneer je nicotine toevoegt aan je e-sigaret dan is dit natuurlijk wel schadelijk voor je gezondheid, net als in gewone sigaretten. De beste keuze is dus om een e-liquid te kiezen zonder nicotine. Koop ook liever geen liquids bij straathandelaren of niet gecertificeerde dealers. Ook kun je kiezen voor biologische liquids. Deze bevatten maar 0,1% PG of propyleenglycol. Volgens experts is dit percentage verwaarloosbaar. Wanneer er klachten ontstaan dan is het ook mogelijk dat je allergisch bent voor deze stof.

Vocht tekort

Bij e-roken kan een droge mond ontstaan. Dat komt omdat propyleenglycol vocht onttrekt aan het lichaam. Dit kan tot klachten leiden als hoofdpijn of een droge keel. Bij een hoog gehalte aan nicotine kun je ook duizelig worden. In dit geval is het raadzaam om de nicotine te verlagen. Verder hebben e-rokers in het begin last van hoesten. In gewone sigaretten zitten stoffen die dit onderdrukken. In een e-smoker zitten deze schadelijke stoffen niet.