wat zijn granaatappels

Granaatappels, de eeuwenoude superfood

Fruit hoort nu eenmaal bij een gezonde levensstijl, maar sommige vruchten zijn nog gezonder dan anderen. Granaatappel behoort zeker tot dat lijstje, en wordt dan ook vaak een superfood genoemd. Maar wat zijn granaatappels?

Wat zijn granaatappels?

De granaatappel is een eeuwenoude vrucht die altijd al zeer populair is geweest dankzij de voedingsstoffen die de vrucht bevat. We eten de kleine rode ‘cellen’ die beschermd worden door de dikke schil.

De smaak is afhankelijk van het soort. Er zijn namelijk heel veel soorten granaatappels, ook al lijken ze voor ons vaak veel op elkaar. Meestal is de smaak zoet tot licht zuur.

Veel mensen durven de vrucht niet te kopen omdat men zegt dat het nogal moeilijk is deze te openen. Gelukkig valt dit erg mee. Met een handige online video heb je het zo onder de knie, en kun je beginnen met genieten van deze frisse vrucht!

Tegenwoordig komen de meeste granaatappels uit Turkije of Spanje. Maar ook in Zuid Frankrijk beginnen steeds meer telers met het planten van de struiken.

De voedingsstoffen van granaatappels

Granaatappels bevatten veel antioxidanten. Deze beschermen onze cellen, en dus ons lichaam, tegen gifstoffen. Uiteraard gaat het hier om gifstoffen die van buitenaf komen, zoals uitlaatgassen, sigarettenrook, stoffen uit verfdamp… Maar antioxidanten beschermen je ook tegen gifstoffen die door het lichaam zelf worden geproduceerd.

Naast antioxidanten bevatten granaatappels ook veel vitamine C, en in kleinere hoeveelheden vitamine A, B1, B2, en B6. Wat betreft mineralen is de vrucht ook goed bezig. Je krijgt namelijk een mooie dosis aan kalium, calcium, fosfor, ijzer, en magnesium binnen. Ook bevat de vrucht een beetje koper en zink.

Granaatappels zijn dus hele complete vruchten, die zeker bij een gezonde levensstijl horen. Maar hoe voeg je deze toe aan je dagelijkse gerechten?

Gerechten met granaatappel

Het is erg simpel om granaatappel aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Als je eenmaal doorhebt hoe je de vrucht moet schillen, is het appeltje eitje. Denk bij gerechten met granaatappel aan frisse salades, sapjes, zelfgemaakt ijs, alcoholvrije cocktails, smoothies, of havermout met een frisse touch.

Om de voedingsstoffen te bewaren, kun je granaatappel beter niet verhitten. Daarom is het ook aan te raden om vers granaatappelsap uit de koeling in de supermarkt te kopen, in plaats van de houdbare versie uit het schap. Hoe minder het sap verhit is (om het langer houdbaar te maken), hoe meer voedingsstoffen je binnenkrijgt.